Послови

06.09.2023.

Судијски помоћник у звању самосталног саветника

ВИШИ СУД У ПАНЧЕВУ

ВИШИ СУД У ПАНЧЕВУ

Оглашава

ЈАВНИ КОНКУРС
ЗА ПОПУЊАВАЊЕ РАДНОГ МЕСТА

 

Судијски помоћник у звању самосталног саветника

Услови:
- Општи услови за заснивање радног односа државног службеника прописани су чл. 45 ст. 1 Закона о државним службеницима: као државни службеник може да се запосли пунолетан држављанин Републике Србије који има прописану стручну спрему и испуњава остале услове одређене законом, другим прописом и правилником о унутрашњем уређењу и систематизацији радних места у државном органу, ако му раније није престајао радни однос у државном органу због теже повреде дужности из радног односа и није осуђиван на казну затвора од најмање шест месеци.
- Посебни услови: завршен правни факултет односно стечено високо образовање из научне области правне науке на основним академским студијама у обиму од најмање 240 ЕСПБ, мастер академским студијама, специјалистичким академским студијама, специјалистичким струковним студијама, односно на основним студијама у трајању од најмање четири године или специјалистичким студијама на факултету;
- положен правосудни испит;
- потребне компетенције за ово радно место: понашајне компетенције (управљање информацијама, управљање задацима и остваривање резултата, оријентација ка учењу и променама, изградња и одржавање професионалних односа, савесност, посвећеност и интегритет); опште функционалне компетенције (организација и рад државних органа Републике Србије, дигитална писменост, пословна комуникација); посебне функционалне компетенције (познавање материјалних и процесних прописа релевантних за надлежност суда; познавање прописа релевантних за судску управу; познавање потврђених међународних уговора и опште прихваћених правила међународног права; поседовање знања и вештина за израду нацрта судских одлука и других аката; поседовање знања и вештина за израду нацрта правних схватања односно сентенци о заузетим правним ставовима; вештине презентације, вештине управљања поступком и вештине извештавања у предметима);
- за звање самосталног саветника - најмање две године радног искуства у струци након положеног правосудног испита.

Пробни рад је обавезан за оне који први пут заснивају радни однос у државном органу.

Опис послова: Судијски помоћник у звању самосталног саветника - помаже судији у раду и реферисању, проучава правна питања у вези са радом судија у појединим предметима, израђује нацрте судских одлука и припрема правне ставове за публиковање, узима на записник тужбе, предлоге и друге поднеске и изјаве странака, врши самостално или под надзором и по упутствима судије друге стручне послове и друге послове по налогу председника суда.

Компетенције које се проверавају у изборном поступку и начин њихове провере:

1. Опште функционалне компетенције
• организација и рад државних органа Републике Србије
• дигитална писменост
• пословна комуникација

2. Посебне функционалне компетенције:

Посебне функционалне компетенције у одређеној области рада
Област рада: судска управа
• Познавање материјалних и процесних прописа релевантних за надлежност суда
• Познавање прописа релевантних за судску управу
• Познавање потврђених међународних уговора и опште прихваћених правила међународног права

Посебне функционалне компетенције за одређено радно место
• Поседовање знања и вештина за израду нацрта судских одлука и других аката
• Поседовање знања и вештина за израду нацрта правних схватања односно сентенци о заузетим правним ставовима
• Вештине презентације, вештине управљања поступком и вештине извештавања у предметима

3. Понашајне компетенције: управљање информацијама; управљање задацима и остваривање резултата; оријентација ка учењу и променама; изградња и одржавање професионалних односа; савесност, посвећеност и интегритет.

Компетенције ће се у изборном поступку проверавати по напред наведеном редоследу.

Општа функционална компетенција „организација и рад државних органа Републике Србије“ проверава се путем теста са питањима затвореног типа, који кандидати решавају обележавањем једног од више понуђених одговора; у папирној форми; у трајању од 45 минута.
Општа функционална компетенција „дигитална писменост“ проверава се решавањем задатака практичним радом на рачунару; у трајању од 10 минута.
Општа функционална компетенција „пословна комуникација“ провера се писменом симулацијом; у папирној форми; у трајању од 30 минута.

Посебне функционалне компетенције проверају се писаним (тест; заокруживањем једног од понуђених одговора; у трајању од 30 минута) и усменим путем (разговор са кандидатом; даје се предлог решења одређеног задатка; у трајању од 30 минута).

За вредновање сваке утврђене посебне функционалне компетенције путем разговора са кандидатом користи се пет мерила: аналитичност, систематичност, прецизност и тачност у навођењу података, прикладан речник и стил писања, јасноћа и концизност изнетог закључка.

Проверу понашајних компетенција врши дипломирани психолог, путем интервјуа и упитника.

Рок у коме се подносе пријаве: Рок за подношење пријава на конкурс је 8 дана од дана објављивања огласа у издању огласа Националне службе за запошљавање „Послови“.

Лице задужено за давање обавештења о јавном конкурсу: Биљана Мојсиловић самостални саветник тел. 013/345-184.

Адреса на коју се подносе пријаве: Пријава на конкурс подноси се, путем поште, Вишем суду у Панчеву, Војводе Радомира Путника 13-15, Панчево, са назнаком „За јавни конкурс – не отварати“.
Пријава на конкурс врши се на обрасцу који је саставни део овог огласа и може се преузети са интернет странице Вишег суда у Панчеву. Приликом предаје, пријава добија шифру под којом лице учествује у даљем изборном поступку. Подносиоци пријаве се обавештавају о додељеној шифри у року од 3 дана од пријема пријаве.

Докази који се прилажу уз пријаву: Уз пријаву на конкурс учесник је дужан да достави следеће доказе: оригинал или оверену фотокопију уверења о држављанству, оригинал или оверену фотокопију извода из матичне књиге рођених, оригинал или оверену фотокопију дипломе Правног факултета, оригинал или оверену фотокопију уверења о положеном правосудном испиту, доказ о радном искуству, уверење издато од стране суда да против кандидата није покренута истрага, нити подигнута оптужница, односно да се не води кривични поступак (не старије од 6 месеци), уверење Министарства унутрашњих послова Републике Србије да кандидат није осуђиван (не старије од 6 месеци). У вези са поседовањем компетенције „дигитална писменост“ може се приложити одговарајући сертификат, потврда или други писани доказ, па се у том случају та компетенција не проверава у изборном поступку.

Кандидати попуњавају изјаву којом се опредељују за могућност да суд по службеној  дужности прибави доказе који садрже податке о којима се води службена евиденција или ће то кандидат учинити сам. Образац ове изјаве је саставни део овог конкурса и може се преузети са интернет странице Вишег суда у Панчеву.

Неблаговремене, недопуштене, неразумљиве или непотпуне пријаве и пријаве уз које нису приложени сви потребни докази, комисија ће одбацити.

Време и место провере компетенција кандидата биће одређени накнадно, након истека рока за подношење пријава на конкурс. Кандидати ће о обављању разговора са комисијом бити обавештени телефоном или на други погодан начин.