Техничка помоћ за унапређење животних и стамбених услова ромске популације у неформалним насељима ИПА 2013

Пројекти 27.01.2022.

Пројекат „Техничка помоћ за унапређење животних и стамбених услова ромске популације у неформалним насељима у Републици Србији “, вредан 1,37 мил. евра финансирала је Европска унија, суфинансирала Република Србија, а спроводио конзорцијум који предводи КПМГ д.о.о. Београд. Корисници пројекта су били Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Канцеларија за људска и мањинска права Владе Републике Србије, а реализован је у периоду од јуна 2017. године до септембра 2019. године у укупном трајању од 27 месеци.

Циљ пројекта је био да допринесе паметном, одрживом и инклузивном расту у Републици Србији кроз промоцију и унапеђење социјалног укључивања ромске популације што ће омогућити бољи животни стандард у складу са циљевима утврђеним Стратегијом Европа 2020 и приближавање ЕУ стандардима области запошљавања, образовања, социјалне заштите и становања.

Главни резултати пројекта односе се на изградњу инфраструктуре у подстандардним ромским насељима која ће унапредити услове живота за преко 5000 припадника ромске популације, као и на изградњу и реновирање укупно 185 стамбених јединица за преко 740 Ромкиња и Рома. У оквиру пројекта је израђена техничка документација потребна за пројекте унапређења стамбених услова за више од 70 кућа, 300 станова, као и за пројекте унапређења инфраструктуре за преко 4000 корисника, припадника ромске популације. Значај пројекта се огледа и у формирању 20 мобилних тимова за социјално укључивање Рома у 20 локалних самоуправа у Србији, са којима се интензивно радило на унапређењу подршке ромској популацији на локалном нивоу. Чланови мобилних тимова су и представници Националне службе.

Донатор: Програм претприступне помоћи ЕУ, ИПА 2013
Носилац пројекта: Конзорцијум који је предводио КПМГ д.о.о Београд
Период имплементације: јун 2017 - септембар 2019. године
 

Прочитај више

Овај вебсајт користи cookies да би вам обезбедили најбољу услугу. Додатне информације можете пронаћи на страници Политика приватности.

Прихвати