Послови

10.10.2023.

Тужилачки помоћник

ВИШЕ ЈАВНО ТУЖИЛАШТВО У ЗРЕЊАНИНУ

ВИШЕ ЈАВНО ТУЖИЛАШТВО У ЗРЕЊАНИНУ

Оглашава

ЈАВНИ КОНКУРС
ЗА ПОПУЊАВАЊЕ ИЗВРШИЛАЧКОГ РАДНОГ МЕСТА

1. Орган у коме се радно место попуњава: Више јавно тужилаштво у Зрењанину, 23101 Зрењанин, Кеј 2. октобра 1.

2. Радно место које се попуњава:

 

Тужилачки помоћник у звању тужилачки сарадник које је уподобљено звању саветник

3. Опис послова: Тужилачки помоћник у звању тужилачки сарадник које је уподобљено звању саветник: помаже главном јавном тужиоцу и јавним тужиоцима у раду у предметима мање сложености, прати судску праксу, израђује нацрте једноставнијих поднесака, узима на записник кривичне пријаве, поднеске и изјаве грађана, врши под надзором и под упутствима главног јавног тужиоца, односно јавних тужилаца послове предвиђене законом и другим прописима.

4. Услови: стечено високо образовање из научне области правне науке на основним академским студијама у обиму од најмање 240 ЕСПБ, мастер академским студијама, специјалистичким академским студијама, специјалистичким струковним студијама односно на основним студијама у трајању од најмање 4 године или специјалистичким студијама на факултету, положен правосудни испит и потребне компетенције за рад за ово радно место.

5. Фазе изборног поступка: Изборни поступак се спроводи из више обавезних фаза у којима се проверавају опште функционалне компентенције, посебне функционалне компентенције, понашајне компентенције и фазе у којој се спроводи интервју са комисијом.

а) Провера општих функционалних компентенција: Свим кандидатима који учествују у изборном поступку прво се проверавају опште функционалне компентенције и то:
- организација и рад државних органа Р.Србије (провера ће се вршити путем писаног теста);
- дигитална писменост (провера ће се вршити практичним радом на рачунару или увидом у сертификат о познавању рада на рачунару);
- пословна комуникација (провера ће се вршити писаном симулацијом).

Напомена: у погледу провере опште функционалне компентенције „дигитална писменост”, ако кандидат поседује важећи сертификат, потврду или други одговарајући доказ о познавању рада на рачунару на траженом нивоу и жели да на основу њега буде ослобођен тестирања компетенције - „дигитална писменост”, неопходно је да уз пријавни образац (уредно и у потпуности у делу *Рад на рачунару) достави и тражени доказ у оригиналу или овереној фотокопији. Комисија ће на основу приложеног доказа донети одлуку да ли може или не може да прихвати доказ који је приложен уз пријаву уместо тестовне провере.

б) Провера посебних функционалних компетенција: Након сачињавања извештаја о резултатима провере општих функционалних компентенција, међу кандидатима који су испунили мерила за проверу општих функционалних компентенција, врши се провера посебних функционалних компентенција и то:
- посебна функционална компетенција у области рада у јавном тужилаштву: познавање материјалних и процесних прописа релевантних за надлежност јавног тужилаштва, прикупљање и обрада података из различитих извора, укључујући и способност критичког вредновања и анализирања доступних информација, познавање одредаба ЗКП-а и КЗ;
- посебна функционална компетенција у области рада управе у јавном тужилаштву: познавање релевантних прописа из делокруга рада јавног тужилаштва - познавање одредаба Закона о јавном тужилаштву, Правилника о управи у јавним тужилаштвима и Закона о државним службеницима;
- поседовање знања и вештина за израду нацрта јавнотужилачких одлука и других аката, вештине управљања преткривичним поступком, вештина израда нацрта правних ставова.
Провера ће бити извршена писаним путем - тестом и разговором са кандидатом.

в) Провера понашајних компетенција: Након провере општих и посебних функционалних компетенција, спровешће се провера понашајних компетенција и то: управљање информацијама, управљање задацима и остваривање резултата рада, оријентација ка учењу и променама, изградња и одржавање професионалних односа, савесност, посвећеност и интегритет-провере ће се вршити од стране дипломираног психолога-писаним путем-упитник и усменим разговором са кандидатом.

г) Интервју са комисијом и вредновање кандидата: Након провере понашајних компетенција, конкурсна комисија ће обавити интервју са кандидатима која подразумева разговор са кандидатима у циљу процене мотивације за рад на радном месту и прихватање вредности државних органа.

Временски оквир провере свих компетенција је 2 месеца од дана истека рока за подношење пријава на конкурс.

6. Место рада: Зрењанин, Кеј 2. октобра број 1.

7. Трајање радног односа: Радни однос се заснива на неодређено време.

8. Општи услови за запослење: да је учесник конкурса држављанин Републике Србије; да је учесник конкурса пунолетан; да учеснику конкурса није престајао радни однос у државном органу због теже повреде дужности из радног односа и да учесник конкурса није осуђиван на казну затвора од најмање 6 месеци.

9. Образац пријаве на конкурс и докази који се прилажу: Пријава на конкурс подноси се на обрасцу пријаве који је доступан на интернет презентацији Вишег јавног тужилаштва у Зрењанину: зрењанин.вјт.рс или у штампаној верзији у писарници тужилаштва.

Образац пријаве мора бити својеручно потписан.

Пријава на јавни конкурс може се поднети путем поште или непосредно у Вишем јавном тужилаштву у Зрењанину.

Приликом предаје пријаве на конкурс, пријава добија шифру под којом подносилац пријаве учествује у даљем изборном поступку. Подносилац пријаве се обавештава о додељеној шифри у року од 3 дана од дана пријема пријаве у тужилаштву, достављањем наведеног податка на начин каји је у пријави назначен за доставу обавештења.

10. Докази које прилажу сви кандидати који су успешно прошли фазе изборног поступка пре интервјуа са конкурсном комисијом:
- оригинал или оверена копија уверења о држављанству Републике Србије,
- оригинал или оверена копија извода из матичне књиге рођених,
- уверење да није осуђиван на казну затвора од најмање 6 месеци.
- изјава под моралном, материјалном и кривичном одговорношћу да кандидату раније није престајао радни однос у државном односу због теже повреде дужности из радног односа,
- оригинал или оверена копија дипломе о завршеном акредитованом Правном факултету са називом „дипломирани правник”,
- оригинал или оверена копија уверења о положеном правосудном испиту,
- сертификат или други доказ о познавању рада на рачунару (уколико поседује исти).
Сви докази се прилажу у оригиналу или копији која је оверена код јавног бележника.

Документи о чињеницама о којима се води службена евиденција су: уверење о држављанству, извод из матичне књиге рођених, уверење о положеном правосудном испиту, уверење да није осуђиван на казну затвора у трајању од најмање 6 месеци.

Одредбом чл. 9 и 103 Закона о општем управном поступку је прописано да у поступку који се покреће по захтеву странке, орган може да изврши увид, прибавља и обрађује личне податке о чињеницама о којима се води службена евиденција када је то неопходно за одлучивање, осим ако странка изричито изјави да ће те податке прибавити сама. Потребно је да кандидат у делу изјаве у обрасцу пријаве заокружи на који начин жели да се прибаве подаци из службених евиденција.
Потребно је да кандидат уз пријаву достави и попуњене изјаве I и II, односно да заокружи на који начин жели да се прибаве његови подаци из службених евиденција.

11. Рок за подношење доказа: Кандидати који су успешно прошли претходне фазе изборног поступка, пре интервјуа са конкурсном комисијом, позивају се да у року од 5 радних дана од дана пријема обавештења, доставе наведене доказе који се прилажу у конкурсном поступку.

Кандидати који не доставе наведене доказе који се прилажу у конкурсном поступку односно који на основу достављених или прибављених доказа не испуњавају услове за запослење, писмено се обавештавају да су искључени из даљег изборног поступка.

12. Датум и место провере компетенција учесника конкурса: Са учесницима конкурса чије су пријаве благовремене, допуштене, разумљиве, потпуне и које испуњавају услове предвиђене огласом о јавном конкурсу, на основу података наведених у обрасцу пријаве на конкурс, спровешће се изборни поступак о чијем ће започињању учесници конкурса бити обавештени на контакте (адресе, бројеве телефона или e-mail адресе) које су навели у пријави.

Провера свих компетенција и интервју са конкурсном комисијом обавиће се у просторијама Вишег јавног тужилаштва у Зрењанину. Учесници конкурса који су успешно прошли једну фазу изборног поступка, обавештавају се о датуму, месту и времену спровођења наредне фазе изборног поступка на контакте које наведу у обрасцу пријаве.

Напомена: Сви докази се прилажу на српском језику, односно уколико су на страном језику морају бити преведни на српски језик и оверени од стране овлашћеног преводиоца.
Диплома којом се потврђује стручна спрема, а која је стечена у иностранству, мора бити нострификована.

Неблаговремене, недопуштене, неразумљиве или непотпуне пријаве, биће одбачене.
Кандидати који први пут заснивају радни однос у државном органу, подлежу пробном раду од 6 месеци.

13. Рок за подношење пријаве на јавни конкурс: 15 дана и почиње да тече наредног дана од дана оглашавања у периодичном издању огласа Националне службе за запошљавање „Послови”.

14. Лице које је задужено за давање обавештења о јавном конкурсу: Јованов Јован, јавни тужилац, контакт телефон: 023/563-684.

15. Адреса на коју се подноси пријава: Више јавно тужилаштво у Зрењанину, 23101 Зрењанин, Кеј 2. октобра број 1, са назнаком „За јавни конкурс”.

16. Изборни поступак: Списак кандидата који испуњавају услове за запослење на радном месту и међу којима се спроводи изборни поступак, објављује се на интернет презентацији тужилаштва према шифрама њихове пријаве.

Кандидате који успешно заврше писмену проверу општих функционалних компетенција, конкурсна комисија ће обавестити о времену и месту провере посебних функционалних компетенција а потом и о времену и месту провере понашајних компетенција и на крају обавити интервју са кандидатима.

Обавештавају се учесници јавног конкурса да ће се документација враћати искључиво на писани захтев учесника.

Јавни конкурс спроводи конкурсна комисија коју је именовао в.ф. Главног јавног тужиоца у Вишем јавном тужилаштву у Зрењанину.

Овај конкурс се објављује на интернет презентацији zrenjanin.vjt.rs и огласној табли Вишег јавног тужилаштва у Зрењанину, на порталу е-управе, на интернет презентацији и периодичном издању огласа Националне службе за запошљавање „Послови”, на интернет презентацији Службе за управљање кадровима www.suk.gov.rs.

Сви изрази у овом тексту који су употребљени у мушком граматичком роду, односе се без разлике на особе женског и мушког рода.

База питања за проверу општих функционалних компетенција може се наћи на интернет презентацији Вишег јавног тужилаштва у Зрењанину.