Вести

03.10.2024.

У Бору додељено 45 уговора за програме запошљавања

У скупштинској сали Града Бора, 1. октобра уручени су уговори корисницима програма запошљавања које, на основу овогодишњег Локалног акционог плана, градска управа спроводи уз техничку подршку Националне службе за запошљавање.

Уговоре за субвенције добило је 30 послодавца за ангажовање 30 незапослених из категорије теже запошљивих на новоотвореним радним местима, као и за 15 младих особа ангажованих у оквиру програма праксе. Уговоре су им свечано уручили вршилац дужности директора борске Филијале НСЗ Лидија Начић и помоћник градоначелника Вукоман Вранић.

Поздравивши окупљене послодавце и полазнике програма праксе, Лидија Начић је истакла да је у току још једна изузетно успешна година у којој је много урађено на пољу подстицања запошљавања, те поручила да управо овакви догађаји, који су већ постали традиција, то илуструју на посебан начин.

- Град Бор је већ годинама у врху листе у Србији по висини издвајања за мере активне политике запошљавања, и у сарадњи са НСЗ пажљиво прати стање на тржишту рада и потребе грађана, те је зато ове године посебан акценат стављен на подстицаје послодавцима из приватног сектора како би проширили пословање и запосле нове раднике, као и на младе без радног искуства. Интересовање за наше мере је било изузетно велико те се, на пример, већ у првих петнаест дана конкурса више од 30 послодаваца јавило са потребом да запосле нове раднике - истакла је Начићева.

Помоћник градоначелника Вранић је младима пожелео успешан рад и пуно прилика да искористе знања која буду стекли током обављања праксе, а присутним послодавцима се посебно захвалио на отварању нових радних места и давању прилике особама из теже запошљивих категорија да раде.

- Ово није наша прва сарадња са Филијалом Бор НСЗ и заиста смо увек били задовољни - истакла је Жаклина Туфонић, власница туристичке агенција „Астер турс“.
Она је искористила прилику да се захвали Филијали НСЗ и Граду што су препознали потребу улагања и у малу привреду.

- Овакви подстицаји пуно значе и нама послодавцима, али и лицима која добију прилику да реше свој радни статус – рекла је Туфонићева.

За реализацију ова два програма, као и јавних радова и програма самозапошљавања, такође предвиђених Локалним акционим планом запошљавања за ову годину, из градског буџета је опредељено чак 59 милиона динара.