Вести

11.05.2023.

У Бору уручена 22 уговора младима на пракси

Представници борске Филијале Националне службе за запошљавање и Града Бора 9. маја су доделили 22 уговора незапосленим корисницима Програма стручне праксе. Захваљујући овом програму млади ће се оспособљавати за занимања лекара, медицинских техничара, стоматолога, васпитача, економиста, правника и административних радника.

Практикантима су уговоре уручили градоначелник Бора Александар Миликић, председник Локалног савета за запошљавање Добрица Ђурић, и в.д. директора Филијале Бор НСЗ Лидија Начић.

- Наша градска кућа је већ дужи низ година место дешавања лепих ствари, па нас је и сада окупио леп повод – подршка младима да уђу у свет рада на прави начин и раде у свој струци. Сада је на вама да искористите прилику и што више научите и напредујете, а прави квалитет брзо дође до изражаја – поручио је младим практикантима градоначелник Миликић и додао како га посебно радује то што је управо кроз овај програм 19 жена добило прилику да ради.

Осврнувши се на чињеницу да више од две трећине незапослених у Бору чине жене, он је указао да Град предузима мере и да се у наредне две године очекује отварање значајног броја нових радних места у области трговине, економије, прешколског образовања и медицине.

Председник Локалног савета за запошљавање је младима пожелео успешну реализацију програма, подсетивши да су представници Града увек ту за отворен разговор, предлоге и подршку, због чега се, како је истакао, већ годинама уназад незапосленост континуирано смањује.

- Један од показатеља труда који улажемо је свакако то што Град за мере активне политике запошљавања сваке године издваја све већа финансијска средства, а ове године је повећан и новчани износ месечне накнаде коју ангажовани млади кадрови током праксе добијају – за средњу спрему 28.000, за вишу 30.000, а за високу 32.000 динара - навео је Ђурић.

Како је казала Лидија Начић из НСЗ, овакав вид подршке  младима је, традиционално, резултат изузетно успешне сарадње Националне службе са локалном самоуправом. Она је указала да је Програм праксе за младе изузетно значајан, јер се често догађа да им управо ово искуство буде полазна основа за напредовање у струци и брзо проналажење одговарајућег запослења.

Град је за ову намену, на основу локалног акционог плана запошљавања, који се реализује уз техничку подршку НСЗ, до сада издвојио око 6,4 милиона динара, а на јесен се очекује расписивање још једног јавног позива за реализацију Стручне праксе и ангажовање додатног броја младих кадрова.