Вести

06.10.2023.

У ЋУПРИЈИ ДОДЕЉЕНИ УГОВОРИ ЗА СУБВЕНЦИЈЕ ЗА САМОЗАПОШЉАВАЊЕ

У сали Скупштине општине Ћуприја 6. октобра 2023. године, у 12 сати, свечано је уручено 11 уговора о додели субвенције за самозапошљавање уз суфинансирање Националне службе за запошљавање.

Уговоре о додели субвенције за самозапошљавање суфинансирање уручили су директор НСЗ Зоран Мартиновић и председник општине Ћуприја Јовица Антић, а догађају су присуствовали и заменик председника општине Ћуприја Владимир Васиљевић и в.д. директора Филијале Јагодина Светлана Митровић.

Заједничким средствима Националне службе за запошљавање и општине Ћуприја обезбеђено је 6,7 милиона динара чиме је запослено укупно 33 лица са територије ове општине, од чега 3,5 милиона за реализацију јавних радова у које су укључена 22 лица и  3,3 милиона  за самозапошљавање 11 лица.

Овом приликом директор НСЗ Зоран Мартиновић изјавио је да је програм самозапошљавања један од најатрактивнијих програма, који привлачи велико интересовање незапослених лица која се налазе на евиденцији Националне службе за запошљавање. "У 2023. години за овај програм аплицирало је преко 7500 лица. План је да се у овој години укључи око 4000 лица на нивоу Републике Србије, од чега 100 особа са инвалидитетом. Тај број ће до краја године бити премашен, јер смо до сад укључили 3850 лица. За ове сврхе је већ уложено милијаду и 160 милиона динара. Наш циљ је да овим подстицајним средствима охрабримо незапослена лица да се укључе и покрену сопствени бизнис и да их помогнемо у овој почетној фази њиховог пословања", рекао је директор Мартиновић.

Председник општине Ћуприја Јовица Антић истакао је да се општина Ћуприја труди да из године у годину издвоји све више новца, интересовање грађана је све веће и већ су људи упознати са самом процедуром одобравања средстава. "Циљ је да се људи осамостаљују у својим пословима и  да се обезбеде услуге које су дефицитарне као што су водоинсталатерске услуге и услуге металске струке. Верује са ће посао да заживи и да ће људи којима су свечано уручени уговори наставити своје делатности и након истека уговорне обавезе, чиме ће унапредити развој привреде и смањити незапосленост", изјавио је Антић.

Вршилац дужности директора Филијале Јагодина Светлана Митровић навела је је да је сарадња са општином Ћуприја више година уназад веома успешна и реализују се мере активне политике запошљавања које директно утичу на привредну активност општине и смањење незапослености. 

НСЗ Филијала Јагодина је по редовном Јавном позиву за доделу субвенције за самозапошљавање одобрила 131 субвенцију за самозапошљавање чиме су створени услови за оснивање 131 новог привредног субјекта у Поморавском округу. Укупна средства за реализацију износе близу 40 милиона динара. Од тога, на територији општине Ћуприја одобрено је још 15 субвенција за самозапошљавање, тако да је више од половине захтева незапослених лица са евиденције испоставе Ћуприја позитивно решено. 

Регистроване су различите делатности у области производног и услужног занатства и интелектуалних услуга, као што су производња пвц столарије, производња металних производа (машинско - браварска радионица), производња бетонске галантерије, штампање и графички дизајн, стоматолошке услуге, пројектовање у грађевинарству, водоинсталатерске услуге, керамичарске услуге, постављање електричних инсталација, молерско фасадерске услуге и козметички салон. 

Такође, у овом тренутку кроз мере активне политике запошљавања које поред самозапошљавања обухватају мере за младе, особе са инвалидитетом и мере за друге теже запошљиве категорије, на нивоу Поморавског округа запослено је близу 570 лица и утрошена средства у износу близу 140 милиона динара.