Вести

28.06.2024.

U Kraljevu dodeljene odluke za samozapošljavanje

U Svečanoj sali Gradske uprave Grada Kraljeva, nezaposlenima sa evidencije kraljevačke Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje 20. juna svečano su uručene odluke za samozapošljavanje. Šezdeset nezaposlenih Kraljevčana odvažilo se ove godine da se upusti u preduzetničke vode, za šta su dobili bespovratnu finansijsku pomoć u iznosu od po 300.000 dinara, odnosno 330.000 ukoliko su u pitanju osobe sa invaliditetom (OSI).

Među novim preduzetnicima je i 5 osoba sa invaliditetom, kao i 4 nezaposlena romske nacionalnosti. Ovogodišnji dobitnici subvencije pokrenuće preduzeća za izradu odevnih predmeta, nameštaja, metalnih konstrukcija, edukativne radionice, arhitektonske biroe, frizerske i kozmetičke salone, zanatske i elektro radionice, advokatske kancelarije, zubne ordinacije. Pored toga, među manje uobičajenim biznisima koji su osnovani, posebno se ističu pansion za pse i škola etno muzike.

Kao bliski partneri NSZ na polju razvoja preduzetništva, na svečanoj dodeli odluka bili su i predstavnici gradskih institucija, Regionalne privredne komore Kraljevo i  Regionalne razvojne agencije Raškog i Moravičkog okruga. Udruženje poslovnih žena „Ilinka Ilić“ je angažovalo dr Indiru Popadić, poslovnog konsultanta i mentora, da održi predavanje na temu „Faktori uspeha u preduzetništvu“, kao deo komponente projekta „Osnažene i odvažne u spostvenom biznisu“, koji je usmeren na edukaciju preduzetnika, a finansijski je podržan od strane Grada Kraljeva.

Odluke za samozapošljavanje dobitnicima subvencije je uručila direktorka Filijale Kraljevo NSZ Snežana Prelić koja je tom prilikom najavila nastavak podrške Nacionalne službe novim preduzetnicima u vidu subvencija za zapošljavanje novih radnika i mentoring program tokom perioda ugovorne obaveze.