Вести

26.08.2024.

У Нишу 33 нова млада предузетника и 19 приправника

Филијала Ниш Националне службе за запошљавање је 22. августа, у свечаној сали Официрског дома, организовала доделу уговора за самозапошљавање незапосленим младим суграђанима укљученим у пројекат „Гаранција за младе“, као и доделу одлука послодавцима који су конкурисали за програме Приправништва, такође по јавним позивима из истог пројекта.

Додели уговора присуствовали су градоначелник Ниша Драгослав Павловић, директор Филијале Ниш НСЗ Бобан Матић са сарадницима и Биљана Жижић, начелница Одељења за програме запошљавања и предузетништво у Дирекцији НСЗ.

Обраћајући се присутнима, градоначеник Павловић је будућим младим предузетницима честитао на храбрости да се упусте у предузетничке воде, истакавши значај програма запошљавања, нарочито за младе људе.

- Важно је код младих пробудити иницијативу да знају да, уз адекватну помоћ државе и града, сами могу да реализују неку своју пословну идеју, јер су идеје увек вредне. У наредном периоду у фокусу наше активности биће образовање и запошљавање младих, и зато су нам важни овакви програми - рекао је Павловић, подсетивши на актуелне јавне позиве финансиране из републичког и градског буџета, који су расписани у јулу ове године.

Директор нишке Филијале НСЗ је указао на важност иновативног Пројекта Гаранција за младе, који се сем у Нишу, као пилот пројекат спроводи и у Филијалама Крушевац и Сремска Митровица.

- Кроз овај програм пружамо подршку младима до 30 година старости да дођу до запослења или наставе образовање кроз обуке и праксе, како би се што лакше укључили на тржиште рада. Одлуком о додели субвенција по Јавном позиву за самозапошљавање, тридесет троје младих лица укључених у Пројекат Гаранција за младе сада ће добити прилику да покрену самосталну делатност. Данас ће и 14 послодаваца добити одлуке за реализацију Програма приправништва и пријем у радни однос 19 младих особа без радног искуства, са средњим и високим нивоом квалификација - казао је Матић пожелевши свима њима успех у будућем пословању, учењу и раду.

Добитници субвенције за самозапошљавање нису скривали радост због државне финансијске подршке. Марија Маријановић, по занимању правница, прича како планира да се бави адвокатуром.

- Ова финансијска подршка ми много значи, како бих могла да пружим подршку и помоћ суграђанима, али и да уведем иновације у адвокатуру. Драго ми је да се све више жена одлучује да покрене сопствени посао, што је добро и за град Ниш и за Републику Србију, јер на тај начин доприносе буџету - рекла је Маријановићева.

Двадесетшестогодишња Милица Пауновић из Алексинца има у плану отварање фитнес центра.

- У Алексинцу је ова делатност слабо заступљена. Пошто сам завршила и обуку за фитнес тренера, а физиотерапеут сам по занимању, поред осталог ћу пружати и услуге корективнх вежби за децу – најавила је Пауновићева.

Са Филијалом Ниш и Националном службом компанија „Аталиан глобал сервис“ има дугогодишњу добру сарадњу. Сада су добили могућност да преко програма Приправништва ангажују четири незапослена кандидата са високим нивоом квалификација.

- Радимо све врсте одржавања, имамо и машинску радионицу тако да нудимо широк спектар могућности за запошљавање младих. Програм траје годину дана и у већини случајева приправницима продужавамо уговоре, тако да остају код нас као стално запослени - објаснила је дипломирана економисткиња Владана Милићевић, која је и сама пре три године започела рад у овој фирми преко Програма приправништва.

Током априла ове године у Нишу је већ реализован програм Самозапошљавања незапослених који су укључени у Програм Гаранција за младе ИПА 2020. На тај начин, 71 незапослени са евиденције Филијале Ниш НСЗ потписао је уговор и започео приватни бизнис.