Вести

26.12.2023.

У Нишу одржани Специјализовани виртуелни сајам запошљавања и Форум напредних технологија

Филијала Ниш Националне службе за запошљавање организовала је 21.12.2023. први регионални Специјализовани виртуелни сајам запошљавања на платформи www.nsz-virtuelnisajam.rs коришћењем иновативне технологије која обезбеђује једноставан приступ виртуелном окружењу прилагођеном корисницима, а све то у оквиру Форума напредних технологија који се традиционално одржавао по седми пут за редом.

На овогодишњем Специјализованом виртуелном сајму запошљавања учествовала су 24 послодавца са потребама за запошљавањем више од 200 радника различитих нивоа квалификација и профила занимања. 

Највећа потражња на сајму била је за радницима у ИТ сектору, програмерима различитих специјалности и електроинжењерима, за инжењерима у производњи, контроли квалитета, машинским и грађевинским инжењерима, архитектама, сарадницима за људске ресурсе, сарадницима у финансијама, продаји и логистици, економистима, административним радницима али и за  оператерима у производњи, електротехничарима, механичарима за одржавање машина, пакерима.

На виртуелном Сајму запошљавања могли су да учествују сви заинтересовани незапослени, без обзира да ли се налазе на евиденцији Националне службе за запошљавање или не.

Поред компанија учесница, као партнери сајма биле су присутне и три високошколске установе -  Електронски, Машински и Економски фалултет из Ниша, као и Научно-технолошки парк из Ниша. Посетиоци сајма су имали прилике да се о њима информишу и упознају се како са њиховим начином рада тако и са бројним могућностима додатне едукације и усавршавања вештина. Поред тога, могли су да се информишу и о Форуму напредних технологија који се истог дана одржавао у Научно-технолошком парку под називом „Трансформација“, а у оквиру ког је одржано пет панел дискусија на тему будућности рада са вештачком интелигенцијом, из перспективе трансформације привреде и високог образовања.

Учесници Форима напредних технологија имали су прилику да у радионицама прилагођеним њиховим интересовањима слушају стручњаке из различитих области, укључујући јавни сектор, економију, ИТ индустрију, предузетништво и академски свет. Са фокусом на трансформацију привреде, образовања и стартап екосистема у ери убрзаног развоја вештачке интелигенције, различитим панелима присуствовали су бројни млади људи жељни да уђу у корак са променама у технолошком свету, али и искусни професионалци који су им у томе пружили подршку, расветљавајући стање у ком се наша држава налази и припремајући терен за нове идеје и приступе.