Вести

29.12.2023.

У Нишу представљен програм „Гаранција за младе – нове могућности“

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и нишка Филијала Националне службе за запошљавање организовали су 28. децембра у Регионалној привредној комори у Нишу промоцију програма „Гаранција за младе – нове могућности и прилике“, који ће се као пилот пројекат спроводити на подручју три филијале НСЗ - у Крушевцу, Сремској Митровици и Нишу, са циљем подстицања активирања и запошљавање младих до 30 година старости.

Како би се упознали са планираним активностима, презентацији су присуствовали партнери Националне службе и представници организација цивилног сектора, невладиних организација, образовних институција, као и сви други који брину о младима, њиховој будућности и перспективи, а који би могли да помогну да се овај програм што боље имплементира.
Поздрављајући присутне, директор Филијале Ниш НСЗ Бобан Матић је указао на важност програма „Гаранција за младе“, рекавши да је то пројекат од великог друштвеног значаја који ће се спроводити у неколико фаза са идејом да се након три године пилотирања прошири на све филијале Националне службе за запошљавање у земљи.

О значају пројекта говорила је Драгица Ивановић шефица Одсека за активну политику запошљавања у Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Она је истакла да су млади у фокусу програма јер је њихов положај неповољнији у односу на општу популацију, с обзиром на то да су суочени са недостатком радног искуства након завршетка школовања због чега им је потребна интензивнија подршка у периоду транзиције од образовања до запослења.

- Узимајући у обзир да младе особе чине око 19% целокупне евиденције НСЗ, а да је 15% младих из НЕЕТ категорије, што значи да нису ни у систему образовања, ни у радном односу, нити у систему обука, онда се види значај оваквог пројекта који пружа подршку младима да или дођу до запослења или наставе образовање како би се што лакше укључили у тржиште рада. Ово је пројекат који ће довести до синергијског деловања свих партнера у друштву као и на локалу - објаснила је Неда Милановић, директорка Сектора за подршку запошљавању НСЗ.

План имплементације програма „Гаранција за младе“ у периоду од јануара 2024. до децембра 2026. године представила је Милана Секулић из ресорног Министарства, док је о улози младих у спровођењу програма говорила Миљана Пејић из Кровне организације младих.

Према плану, у мере активне политике запошљавања у три филијале НСЗ биће укључено око 4.500 младих особа, а чега око 1.200 у директну финансијску подршку. За реализацију пилот програма обезбеђена је подршка Европске уније кроз директни грант Националној служби за запошљавање, такође су обезбеђена и додатна средства уз помоћ надлежног Министарства, а постоји могућност да се укључивање младих у мере активне политике запошљавања финансира и из редовних средстава НСЗ. Резултати пилот програма и научене лекције представљаће основу за увођење програма „Гаранција за младе“ на подручју целе територије Републике Србије. 

На евиденцији нишке Филијале НСЗ удео младих до 30 година старости износи 18,5%. Преко програма „Моја прва плата“, „Таленти у јавном сектору“, Приправништво и Стручна пракса, Самозапошљавање и Запошљавање лица из категорије теже запошљивих, током 2023. године у директне финансијске мере запошљавања било је укључено више од 1.000 младих Нишлија.