Вести

18.07.2024.

У Новом Пазару додељени уговори за запошљавање и стручну праксу

Филијала Нови Пазар Националне службе за запошљавање организовала је 17. јула, у фоајеу градског Културног центра, доделу уговора корисницима програма запошљавања и стручне праксе. На овом догађају уручени су уговори за 60 младих људи који ће кроз програме запошљавања и стручне праксе по први пут упловити у пословне воде.

Уговоре су незапосленима уручили директор НСЗ Милан Боснић, градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац и директор новопазарске Филијале НСЗ Фахрудин Ђекић. Директор Боснић је том приликом изразио задовољство због успешно реализованих програма запошљавања, уз оцену да је новопазарска Филијала увек на висини задатка.

- С обзиром на то да је Нови Пазар град младих, ми имамо програме који су веома квалитетни и стриктно намењени младим људима, попут програма Моја прва плата, Стручна пракса, али и субвенције за покретање сопственог бизниса. То су фантастичне мере које омогућавају младима да дођу до првог посла и савладају ту прву прекретницу у животу, финансијски се осамостале и реализују своје предузетничке идеје - истакао је Боснић.

Градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац је подсетио да, у недостатку страних инвеститора, успешни домаћи привредници представљају поуздан ресурс за повећање броја запослених.

- Свима који су се одлучили да покрену приватан бизнис ова прва помоћ и ослонац које нуди НСЗ пуно значе. Честитам овим младим људима на храбрости да самостално реализују своје предузетничке идеје, јер ће управо они бити главни покретачки мотор развоја нашег града - поручио је Бишевац.

Како је навео директор новопазарске Филијале НСЗ Фахрудин Ђекић, данашњи догађај представља резултат преданог рада и круна је врло успешног периода пословне године у смислу ефикасности реализације финансијских мера које Национална служба нуди.

- Имали смо велико интересовање за субвенције за покретање приватног посла, где смо омогућили да 201 лице покрене сопствени бизнис, а приоритетно су то били млади људи. Али, не заостаје ни интерсовање за осталим програмима које нуди наша институција. Ако посматрамо огроман износ финансијских средстава која су уложена само за радно ангажовање преко 1.700 лица по програму „Моја прва плата“, које покрива наша Филијала, можемо закључити да је НСЗ један од највећих финансијских ослонаца за смањење броја незапослених и укупни привредни развој овог региона - казао је Ђекић.

Дипломирана психолошкиња из Новог Пазара Кристина Милић данас је званично добила могућност да похађа програм Стручне праксе у удружењу „Реакт“ из Новог Пазара. За њу је ово одлична прилика да унапреди своје пословне вештине и усаврши своје знање психолога који ће радити са младим људима.

- Ово је одлична прилика за нас који тек улазимо у свет рада и изузетно сам захвална НСЗ на пруженој прилици да стекнем прво радно искуство у својој струци - истакла је Кристина.

Кроз програме запошљавања и стручне праксе Филијала Нови Пазар НСЗ је до сада у овој години подржала радно ангажовање 405 незапослених лица, при чему је акценат посебно стављен на подстицање запошљавања младих, старијих од 50 година живота, дугорочно незапослених, као и осталих припадника теже запошљивих категорија становништва.