Вести

14.02.2023.

У Новом Пазару почела онлајн обука за књиговође

Филијала Нови Пазар Националне службе за запошљавање започела је крајем прошле године реализацију онлајн обуке за вођење пословних књига, која ће незапосленим Пазарцима бити доступна и у нареном периоду, будући да је планирано да је у току ове године похађа још 100 полазника.

Право на укључење у обуку за књниговодство имају сва незапослена лица која се налазе на евиденцији Националне службе за запошљавање и поседују најмање четврти ниво образовања, али и техничку опремљеност за приступање интернет платформи преко које се обука изводи.

- Обуку финансира Национална служба за запошљавање и бесплатна је за све полазнике, који ће добити и новчану помоћ у износу од 20.000 динара. Обука ће трајати све до септембра ове године  и реализоваће се  у циклусима. У децембру смо имали први циклус са 5 полазника, тренутно је актуелан други циклус, где имамо укупно 20 полазника, а у марту планирамо да у обуку укључимо и трећу групу, тако да овом приликом позивам све заинтересиране са евиденције НСЗ да се обрате својим саветницима и пријаве за обуку - истакла је Мерсиха Делић, саветница за запошљавање у новопазарској Филијали НСЗ.

Иначе, у наредном периоду Филијала Нови Пазар планира да све своје услуге подигне на виши ниво, пратећи актуелне трендове модернизације и дигитализације.

- Поред обуке за вођење пословних књига, НСЗ спроводи још две обуке путем онлајн платформи. Прва и свакако најатрактивнија је обука „Пут до успешног предузетника“, која представља предуслов да би неко уопште могао да конкурише за средства за самозапошљавање, односно да покрене сопствени бизнис уз државну субвенцију. Ову обуку незапослени  могу похађати непосредно у просторијама НСЗ, али и преко интернет платформе која је посебно креирана и врло ефикасна и занимљива. Друга таква обука је за „Активно тражење посла“, која незапослене учи техникама и вештинама неопходним за активно тражење посла, попут писања радне биографије (ЦВ) и личног представљања будућим послодавцима. Ове онлајн обуке омогућавају незапосленима да их, без проблема, од куће, преко својих рачунара, лаптопова и телефона, похађају, успешно заврше и тако стекну сертификат – објаснила је Аида Бојаџић, ПР Филијале Нови Пазар НСЗ.

Током јануара месеца, петоро незапослених из теже запошљиве категорије особа са инвалидитетом (ОСИ) успешно је савладало основну информатичку обуку по ЕЦДЛ стандардима, чиме и ова група корисника услуга НСЗ наставља да се равномерно и у континуитету укључује у све расположиве мере и програме активне политике запосљавања које нуди Национална служба.