Вести

23.03.2024.

У Новом Саду одржан први овогодишњи Сајам запошљавања

Више од 470 радних места, највише у области производње, трговине, грађевине, туризма и администрације, било је понуђено 21. марта у Мастер центру Новосадског Сајма, на првом овогодишњем Сајму запошљавања у организацији Града Новог Сада и новосадске Филијале Националне службе за запошљавање.

Незапосленим Новосађанима посао је понудило 55 компанија, а највише шансе да пронађу посао имали су оператери у производњи, трговци, комерцијалисти, шивачи, магационери и пекари, али и правници, технолози, ветеринари, економисти и други.

Сајам запошљавања и Сајам образовања „Путокази“, који се такође истовремено одржава на Новосадском сајму од 21. до 23. марта, званично је отворио градоначелник Новог Сада Милан Ђурић, који је том приликом поручио да је Сајам образовања важна смотра младости, полета и снаге.

- Верујем да сви окупљени учесници васпитно-образовног процеса несумњиво препознају „путоказе“ савременог доба у којем све економије евета, па и оне најразвијеније, улажу у економију знања.

Улагање у људски капитал и промоција запошљавања најзначајнији су циљеви Града Новог Сада и у овој години, што потврђује и први овогодишљи Сајам запошљавања. Подаци са претходних сајмова нам говоре да се у року од шест месеци након одржаног сајма запосли свако четврто незапослено лице које је посетило сајам, што је заиста сјајно. Поред тога, са скоро 220 милиона динара предвиђених Акционим планом запошљавања за 2024. годину, Нови Сад остаје лидер у Србији по висини средстава које издваја за програме запошљавања – истакао је градоначелник на свечаном отварању сајма.

Поздравне речи учесницима сајма упутили су и генерални директор Новосадског сајма Никола Ловрић, покрајински секретари Зоран Милошевић и Жолт Сакалаш, као и министарка просвете Славица Ђукић Дејановић, а догађају је присуствовао и директор национлане службе за запошљавање Зоран Мартиновић са сарадницима.

- Национална служба за запошљавање ће наставити да развија и унапређује овакве манифестације јер су се показале веома ефикасним. Након два прошлогодишња сајма запошљавања у Новом Саду, посао је убрзо пронашло око 900 посетилаца - рекао је Мартиновић, који је са директорком Филијале Нови Сад Татјаном Видовић и директорком Покрајинске службе за запошљавање Снежаном Седлар обишао послодавце и разговарао са њима о тренутним кадровским потребама и будућим плановима у погледу запошљавања, али и о дргим изазовима са којима се сусрећу на тржишту рада.

Коментаришући чињеницу да се незапосленост у Србији из године у годину смањује и да влада велика потражња за радницима у одређеним делатностима, директор Мартиновић је истакао да је веома важно едуковати ученике током образовног процеса како би се усмерили на области рада које су тражене на тржишту и у којима ће лакше пронаћи посао. Он је подсетио да им у томе помаже и Национална служба за запошљавање у оквиру услуга професионалне оријентације, те је, како је додао, веома значајно што су многи ученици завршних разреда основних и средњих школа дошли на овој догађај на ком се могу упознати са потребама тржишта рада и актуелном понудом послова.