Вести

10.10.2024.

У новопазарском Миграционом сервисном центру одржан „Link up“

У просторијама Филијале новопазарске Националне службе за запошљавање 9. октобра је одржан „Link up“ састанак на коме су представљене активности и презентована искуства у раду теренских јединица Миграционих сервисних центара (МСЦ).

Наиме, немачка Организација за међународну сарадњу (ГИЗ) је у претходном периоду, као подршку НСЗ у девет градова и општина у којима се налазе Миграциони сервисни центри, оформила теренске јединице. С тим у вези, састанку су, поред предсатвника НСЗ и ГИЗ-а, присуствовали и представници Градске управе, Центра за социјални рад, Привредне коморе, Црвеног крста и невладиних организација.

Осим представљених закључака и препорука које су формулисане на основу рада теренских јединица, током састанка су презентовани и примери добре праксе, као и предлог Меморандума о сарадњи, као модела будућег партнерства између институција и организација на локалном нивоу, а у циљу јачања успешне и одрживе реинтеграције локално осетљивих група становништва.

Смисао ове сарадње је да се унапреди улога свих кључних актера и уобличи систем односа у појединачним случајевима, како би се успоставио интегрисани приступ у пружању услуга. Меморандум би дефинисао области сарадње у погледу планирања, спровођења и праћења услуга, као и мера подршке запошљавању повратника по основу споразума о реадмисији и локално осетљивог становништва, тако што би се обезбедила комплементарност услуга и мера, а тиме и сигурна решења за социјалну инклузију становништва.

У новопазарској Филијали НСЗ наводе да су сви актери активно учествовали на састанку, будући да њихове институције већ имају међусекторски добро успостављене односе. Ово је била и одлична прилика за додатно јачање сарадње и размену искустава представника свих релевантих институција, са циљем да се локално становништво што више информише о могућностима подршке сваке од њих по питању проналажења најбољих решења за побољшање положаја миграторно осетљивог становништва и постављања бољих основа за њихово што брже укључивање у тржиште рада, а тиме и за потпуну социјалну инклузију и реинтеграцију.