Вести

12.12.2022.

У Пироту особе са инвалидитетом завршиле обуку за аранжере цвећа

У Филијали Пирот Националне службе за запошљавање 5 незапослених особа са инвалидитетом (ОСИ) добило је 8. децембра сертификате након успешно завршене обуке за аранжере цвећа. Полазнице обуке су стекле знања и вештине неопходне за припремање и неговање биљног материјала, израду букета, цветних аранжмана и суза.

Извођач обуке за потребе локалног тржишта рада била је Агенција „Академија“ из Чачка, а реализована је у цвећари „Ива феникс“ у Пироту, у периоду од 7. октобра до 30. новембра. Обука се састојала из теоријског и практичног дела, трајала је 38 радних дана, уз укупан фонд од 150 часова. Паралелно током обуке рађена је и провера усвојених знања и вештина, према унапред утврђеној динамици, а након укупно шест провера уследио је и завршни тест.

Приликом свечане доделе сертификата, присутнима се обратила в.д. директорка Филијале Пирот НСЗ Сузана Ђорђевић пожелевши полазницама обуке да стечена знања и компетенције искористе како би што лакше дошле до жељених послова. Полазнице су исказале задовољство организацијом обуке, предавачима и стеченим знањем, чиме су побољшале своје професионалне компетенције.

Обуке за тржиште рада представљају добру прилику за стицање нових вештина знања и компетенција и усмерене су на повећање запошљивости како особа са инвалидитетом, тако и свих других категорија незапослених.

У пиротској Филијали НСЗ тренутно је у току реализација обуке за помоћника посластичара, за 5 особа са инвалидитетом. Извођач и ове обуке је Агенција „Академија“, а реализује се у фирми за производњу торти и колача „Нугателина“ у Пироту, у периоду од 1. новембра до 9. марта следеће године.