Вести

11.05.2023.

У понуди нишког Сајма запошљавања преко 2.000 слободних радних места

Филијала Националне службе за запошљавање у Нишу, у сарадњи са Градском управом, организовала је 10. маја, у просторијама Официрског дома, пролећни Сајам запошљавања, током ког је потписан и споразум између Града Ниша и Националне службе за запошљавање о суфинансирању реализације локалног акционог плана запошљавања у овој години.

На сајму запошљавања је учествовало 48 послодаваца из Ниша и околине, који су пријавили потребе за запошљавањем преко 2.000 нових радника различитих образовних профила и нивоа квалификација, а више послодаваца је исказало потребу за запошљавањем особа са инвалидитетом (ОСИ).

Највећа потражња била је за радницима у производњи компоненти у аутомобилској индустрији, шивачима, пеглачима, радницима у области машинске обраде, браварима, заваривачима, електричарима, возачима, агентима осигурања, административним радницима, радницима у туризму, угоститељству и хотелијерству, собарицама, конобарима, хигијеничарима, рецепционерима, пекарима, куварима, радницима у прехрамбеној делатности, продавцима, као и за машинским и електроинжењерима, програмерима, економистима, правницима...

На отварању манифестације, градоначелница Ниша Драгана Сотировски је истакла како су сајмови добра прилика да се грађани упознају са понудама послодаваца и пронађу или промене посао, а такође и да послодавци дођу до добрих радника, пошто је евидентан недостатак радне снаге на тржишту.

- Циљ нам је да у скорије време број незапослених у Нишу падне испод 15.000. У наредним месецима очекује се отварање још две нове фабрике у Нишу - поручила је Сотировски захваливши се директору Националне службе Зорану Мартиновићу на доприносу коју та институција пружа у побољшању живота незапослених.

Према речима директора Мартиновића, сајмови су и даље једна од најефикаснијих мера запошљавања, где послодавци имају могућност да на једном месту обаве интервјуе са већим бројем кандидата.

- Само током прошле године 10.000 незапослених са евиденције НСЗ дошло је до посла управо захваљујући сајмовима запошљавања. Данашњи сајам у Нишу један је од највећих до сада организованих у Србији, гледајући број тражених извршилаца, што показује да привредна активност у нашој земљи и даље расте, да је тржиште рада стабилно и да имамо смањење незапосленоси у односу на прошлу и све претходне године, уз евидентан број повећања запослених - рекао је Мартиновић и поручио да Национална служба има амбициозан план да у овој години кроз финансијске мере и програме укључи 25.000 незапослених на нивоу целе земље.

Током Сајма запошљавања градоначелница и директор НСЗ су потписали Одлуку о суфинансирању локалног акционог  плана запошљавања, као прву такву у овој години у Србији. Према речима Мартиновића, ускоро се очекује потписивање таквих споразума са још 92 локалне самоуправе, а све у циљу да наведене мере и активности допринесу позитивним кретањима на тржишту рада кроз повећање запослености. Он се захвалио градоначелници на подршци коју Град пружа Националној служби у организацији, како је рекао, овог великог и значајног догађаја који још једном потврђује значај и неопходност добре сарадње НСЗ са локалним самоуправама.

За раеализацију овог споразума обезбеђена су укупна финансијска средства у износу од 27.450.981 динар, од чега Град Ниш учествује са 51%, односно са 14 милона динара, а Национална служба за запошљавање са 49%, или са 13.450.980 динара. Издвојена средства планирана су за запошљавање 49 незапослених лица из категорије теже запошљивих, за субвенције за самозапошљавање 39 незапослених и реализацију прогама Стручне праксе за 23 практиканта.

Након потписивања споразума директор Мартиновић, градоначелница Сотировски и директор Филијале Ниш НСЗ Бобан Матић обишли су штандове послодаваца са којима су разговарали о пословању њихових предузећа и будућим кадровским потребама.

Посета сајму била је запажена, а и послодавци су били задовољни бројем прикупљених биографија. Компанија Yусеи мацхинерy привукла је нарочиту пажњу посетиоца сајма, као нова фабрика која покреће производњу у Нишу, а Мила Митковић, представница те компаније, каже да у наредном периоду планирају запошљавање 280 нових радника на свим позицијама, од администрације до радника у производњи.

Из нишког предузећа Јумис су истакли да су стални учесници сајмова запошљавања и поручили да су на овај сајам дошли у потрази за радницима у прехрамбеној производњи и мајсторима за одржавње машина. Кажу да су веома задовољни бројем и прикупљених биографија и квалитетом кандидата.