Вести

15.03.2023.

У Пожеги одржан Сајам запошљавања

Први овогодишњи Сајам запошљавања у организацији ужичке филијале НСЗ, одржан 9. септембра у Градској Галерији у Пожеги, окупио је 14 послодаваца који су желели да запосле преко 150 радника различитих профила занимања и степена квалификација, за укупно око 60 радних позиција.

Најтраженији су били радници машинске и металске струке, попут оператера машинске обраде и прераде метала, бравара, заваривача и послужиоца машина, али и радници електро струке, као и магационери, оператери на паковању, возачи, руковаоци грађевинским машинама, помоћни радници, радници у преради воћа и поврћа, продавци, комерцијалисти, шивачи, кројачи, дипломирани инжењери машинства, електротехнике, грађевине, прехрамбене технологије и пољопривреде...

Сајам је посетио велики број незапослених лица, која су у непосредном контакту са послодавцима представљали своја знања, искуста и радне вештине, а од послодаваца добијали информације о условима и потребама запошљавања у њиховим фирмама.

Према речима директорке ужичке филијале НСЗ Зорице Милошевић, показало се да овакви сајмови имају значајну улогу у запошљавању лица која се налазе на евиденцији Националне службе. То је, како је истакла, добра прилика да се у директном контакту незапослени упознају са послодавцима и њиховим предузећима, а са друге стране, прилика за послодавце да пронађу адекватне кадрове.

Незапослени суграђани на Сајму запошљавања нису сакривали оптимизам да ће успети да остваре контакте са већим бројем фирми, што ће, како сматрају, допринети њиховом бржем и лакшем запошљавању. Послодавци који су учествовали на Сајму изразили су захвалност што им је пружена могућност да учествују на оваквом догађају, али су истакли да им је све теже да дођу до потребне радне снаге.

Посетиоцима Сајма представило се и удружење „Форца“ из Пожеге, које је презентовало своје услуге пружања подршке послодавцима приликом запошљавања радника.

На евиденцији незапослених у Пожеги тренутно је 980 незапослених. Проценат старијих од 50 година је 46%, а млађих од 30 година 18%. Када се говори о квалификационој структури, 58% су лица трећег и четвртог степена стручне спреме, а неквалификованих је 26%.