Вести

19.05.2023.

У Тирани одржана радионица „Гаранција за младе“

У оквиру техничке помоћи ЕУ и Међународне организације рада, у Тирани је од 17. до 18. маја одржана радионица посвећена праћењу учинка програма „Гаранција за младе“ (YG - Youth Guarantee) и периодичном, годишњем извештавању о овом програму, на којој су учествовали и представници Националне службе за запошљавање Републике Србије.

На овом догађају Националну службу су представљали Неда Милановић, директорка Сектора за подршку запошљавању, и Милан Ђуретановић, директор Сектора за информациони систем, развој и аналитику.

Циљ подршке коју пружа ЕУ је да омогући успешан прелазак са планирања програма Гаранција за младе, на изградњу инфраструктуре, примену политике и њено спровођење на Западном Балкану. Учесници су имали прилику да размене питања и недоумице које имају у погледу праћења учинка и примене одговарајућих индикатора овог програма.

Другог дана радионице, учесницима су презентовани садржаји годишњих извештаја, пакет одговорности и временски оквири за прикупљање података и припрему извештаја, а представници НСЗ су том приликом представили досадашње припремне активности за инплементацију програма Гаранција за младе у Републици Србији, као и преглед структуре незапослених из категорије младих и НЕЕТ трендова (Not in Education, Employment or Training), који се односе на незапослене младе који се не школују, нити се усавршавају кроз систем обука.