Вести

15.05.2023.

У Ваљеву одржан Сајам дуалног образовања

У Дому културе у Ваљеву 11. маја је одржан Сајам дуалног образовања, који су организовале Регионална привредна комора колубарског и мачванског управног округа, Школска управа Ваљево Министарства просвете и ваљевска Филијала Националне службе за запошљавање.

У оквиру припрема за упис ђака у средње школе, представници 9 компанија из система дуалног образовања поделили су своја искуства и представили малим матурантима, али и ученицима седмих и шестих разреда основних школа, предности школовања по овом моделу. Основци су о позитивним искуствима и предностима овог вида образовања имали прилику да сазнају и од бивших ученика који су се на тај начин школовали, а потом и запослили користећи програм НСЗ “Моја прва плата”.

Овим поводом, в.д директора Филијале Ваљево НСЗ Милан Ђенадић је објаснио да је дуално образовање  модел учења у којем ђаци теорију уче у школи, а практична знања и вештине стичу код послодаваца током процеса који се назива „учење кроз рад“.

- Компаније које учествују у моделу дуалног образовања испуњавају прописане услове за акредитацију, што је својеврсна гаранција квалитета процеса учења кроз рад. Зато вас позивамо да се јавите у Националну службу за запошљавању уколико имате дилеме приликом одабира занимања и наставка школовања, како бисмо вам пружили подршку у том процесу – поручио је Ђенадић ученицима завршних разреда основних и средњих школа.

Представници компанија АБЦ-тест, Блист, Горење, Емка Фаингус, ПЦТЕЛ, Крушик-пластика, Павић Еxпорт-Импорт и Електромрежа Србије из прве руке су објаснили ученицима шта их очекује у наставку школовања уколико се определе за дуално образовање, односно за неки од смерова као што су: механичар моторних возила, оператер машинске обраде резањем, бравар - заваривач, техничар мехатронике, техничар за компјутерско управљање (ЦНЦ) машинама, електромонтер мрежа и постројења и трговац.

Из привредне коморе и Националне службе су најавили да ће у наредном периоду ђацима и њиховим родитељима детаљно представити услуге професионалне оријентације, које могу значајно помоћи младима у избору будућег занимања и планирању каријере.