Вести

26.05.2022.

УЗ СУБВЕНЦИЈЕ НСЗ 88 НОВИХ ПРЕДУЗЕТНИКА У СРЕМСКОЈ МИТРОВИЦИ

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић и директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић уручили су 25. маја у Сремској Митровици уговоре којима се субвенционише самозапошљавање 88 незапослених са евиденције НСЗ.

Свечаној додели уговора, у Градској кући присуствовале су и градоначелница  Светлана Миловановић и директорка Филијале НСЗ Маријана Грабић.

Честитајући будућим предузетницима, министарка Кисић је указала да Влада Србије тежи смањењу стопе незапосленост и да су у том циљу додељене субвенције, укупне вредности 26 милиона динара, које ће користити 88 незапослених лица, од којих су четири особе са инвалидитетом. Истакла је задовољство због чињенице да су већина потписника уговора млади људи и жене.

„Велики је успех што смо на нивоу Републике  Србије успели стопу незапослености да одржимо на једноцифреном броју, што смо сачували радна места у најтежим условима и у време пандемије, а овај округ и град у томе бележе још већи успех, на који смо бескрајно поносни“, нагласила је Кисић. Навела је да су расписани и нови позиви за мере активне политике запошљавања - јавни радови, субвенције за самозапошљавање и субвенције за запошљавање незапослених лица из категорије теже запошљивих у општинама Шид, Стара Пазова и Инђија, за које је издвојено 20 милиона динара.

Директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић истакао је да се доделом ових субвенција потврђује посвећеност политици запошљавања Владе Републике Србије, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, НСЗ-а и локалних самоуправа.

„Верујем да су сви, који су се охрабрили да уђу у предузетничке воде, изабрали праву пословну идеју која ће омогућити одрживост пословања. У Националној служби запошљавања имате сталног партнера, и сада и у будућности, а очекујемо да ће и наредне године неко од вас доћи да поднесе и захтеве за запошљавању нових лица", рекао је Мартиновић.

Директор Мартиновић је навео да је ове године Националној служби запошљавања  поднето око 8300 захтева незапослених лица која желе да покрену свој бизнис, што доказује да су овакви подстицаји веома значајни.

После доделе уговора,министарка Кисић и директор НСЗ Мартиновић су  обишли  фабрику Металфер у Сремској Митровици, која је при запошљавању успешно искористила програме и мере активне политике запошљавања Националне службе за запошљавање, као што су Стручна пракса и "Моја прва плата".