Вести

15.06.2022.

Уз субвенцију НСЗ - јаки и успешни у свом послу

Сарадња града Београда и Националне службе за запошљавање

Национална служба за запошљавање, Филијала за град Београд организовала је доделу Одлука за субвенцију за самозапошљавање незапослених лица за 2022. годину.

Одлуке су уручили заменик директора Националне службе за запошљавање Петар Јарић, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић и заменик директора Филијале за град Београд Синиша Кнежевић.

Заменик директор НСЗ Петар Јарић захвалио је присутнима и поручио:  

„Свима вама којих је 50 и који сте добили прилику да започнете сопствени бизнис уз подршку НСЗ и одлучили да се опробате у предузетништву желимо да успете у својим професионалним циљевима.“

Ове године корисници субвенција за самозапошљавање определили су се за  делатности  из области интелектуалних и здравствених услуга као што су : школе страних језика, веб и графички дизајн, архитектонски бирои и адвокатске канцеларије као и стоматолошке и ординације опште медицине, али и услужне делатности - фризери, козметичари, водоинсталатери. 

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић истакла је да је  број незапослених у мају 2022. године,  у Србији, у односу на исти месец прошле године, мањи за 17,7 %, а  на нивоу Београда за чак 25,4 %.

Министарка Кисић је навела да је задовољство бити са креативним, младим људима, који започињу сопствени бизнис, а да је држава ту да им помогне да остваре своје снове и да им да почетни ветар у леђа.

Заменик директора београдске филијале Синиша Кнежевић је,  у име директора Филијале за град Београд Кенана Хајдаревића, честитао будућим предузетницима, пожелео да више никада не буду на евиденцији НСЗ и поручио: 

„Постаните јаки и успешни у свом послу и ви будите они који ће запошљавати са евиденције Националне службе за запошљавање.  Хвала вам што сте препознали значај сарадње са НСЗ, што сте нам указали поверење и што у заједничком подухвату учествујете и ви и ми. “

Национална служба за запошљавање пружа финансијску подршку послодавцима и незапосленим лицима кроз активне мере политике запошљавања. Једна од мера за коју увек постоји велико интересовање јесте субвенција за самозапошљавање незапослених лица. 

Они  који желе да покрену сопствени посао имају могућност да поднесу захтев  Националној служби за бесповратну субвенцију у износу од 300.000,00 динара са обавезом  да обављају делатност минимум 12 месеци и да уредно измирују порезе и доприносе за обавезно социјално осигурање.

Из градског буџета опредељено је 8.000.000,00 динара, а из средстава НСЗ 7.686.274,50 динара укупно 15.686.274,50 динара.