Вести

20.09.2022.

Велико интересовање послодаваца за програм Моја прва плата

Директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић и министарска за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Дарија Кисић посетили су данас у Бачкој Паланци фабрику за прераду воћа и поврћа Нектар д.о.о.

Национална служба за запошљавање има квалитетну сарадњу са компанијом Нектар д.о.о која  користи различите услуге посредовања и програме запошљавања, међу којима и програм Моја прва плата.

„Ми оперативно, већ трећу годину заредом,  спроводимо програм владе Србије Моја прва плата и можемо да се похвалимо и поносимо резултатима и ефектима, имајући у виду да је у првом циклусу негде око 40 посто младих људи, који су учествовали у програму пронашло посао убрзо након његовог завршетка. Такав пример је компанија Нектар  која је четворо младих са евиденције НСЗ запослила  кроз програм Моја прва плата“, рекао је Мартиновић.

Указао је да је програм Моја прва плата  који је НСЗ почела да реализује у време пандемије,  један од атрактивнијих програма, да даје одличне резултате и добре ефекте, а о томе сведочи и Међународно признање које је ове године добио у Бриселу као најиновативнији програм за подршку предузетништву, у конкуренцији 23 земље Срдње, Источне и Југоисточне Европе.

„За овогодишњи програм до сада се пријавило близу 6.000 послодаваца који су аплицирали  за око 14.000 нових радника. За само првих 28 дана пријавило се 5.000 послодаваца, а већ наредног дана још 1.000. Очекујемо да ћемо до краја програма имати око 8.000 пријављених послодаваца“, истакао је Мартиновић.

Министарка за рад запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић поручила је  да је циљ програма да се пружи прилика младима који су неправедно били запостављени претходних деценија.

"Управо на почетку радног века, када завршимо школовање, имамо највише воље и снаге за усавршавање, и тада нам је потребна подршка државе", рекла је Кисић.

Навела је да је у претходна два циклуса, више од 18.000 младих искористило своју шансу, а готово половина, после програма, добила је стални посао.

Једна од оних који су прошли праксу кроз Моју прву плату и добили сталан посао у Нектару је Ивона Аврамовић, која, из сопственог искуства, препоручије свима да се пријаве, у нади да ће их њен пример подстаћи у томе.

"Ово је непроцењиво искуство. Током програма сам имала прилику да знања стечена током студија, применим у области људских ресурса. Програм ми је омогућио да дођем на позицију специјалисте за регрутацију кадрова", испричала је Ивона и захвалила је ментору и тиму који су је, каже, девет месеци подржавали.

Рок за пријаву послодаваца за програм Моја прва плата истиче у четвртак, а од 3. октобра почиње пријава младих који желе да стекну прво радно искуство, и трајаће до краја тог месеца.

Током новембра, кандидати ће се повезивати са послодавцима, а радна пракса ће почети у децембру.