Послови

22.05.2024.

ВИШИ СУД У ЧАЧКУ

ВИШИ СУД У ЧАЧКУ

ВИШИ СУД У ЧАЧКУ

оглашава 

ЈАВНИ КОНКУРС
ЗА ПОПУЊАВАЊЕ ИЗВРШИЛАЧКОГ РАДНОГ МЕСТА

I Орган у коме се радно место попуњава: Виши суд у Чачку, Чачак, Цара Душана 6.

II Радно место које се попуњава:

Судијски помоћник - виши судијски сарадник/самостални саветник

Опис посла: помаже судији у раду и реферисању, проучава правна питања у вези са радом судија у појединим предметима, израђује нацрте судских одлука и припрема правне ставове за публиковање, узима на записник тужбе, предлоге и друге поднеске и изјаве странака, врши самостално или под надзором и упутствима судије друге стручне послове и друге послове по налогу председника суда.

Услови: стечено високо образовање из научне области правне науке на основним академским студијама у обиму од најмање 240 ЕСПБ, мастер академским студијама, специјалистичким академским студијама, специјалистичким струковним студијама, односно на основним студијама у трајању од најмање четири године или специјалистичким студијама на факултету, положен правосудни испит, најмање две године радног искуства у струци након положеног правосудног испита и потребне компетенције за рад на овом радном месту.

III Уз пријаву на конкурс кандидати су дужни да приложе следећу документацију: уверење о држављанству; извод из матичне књиге рођених.
Виши суд у Чачку ће прибавити доказе о чињеницама о којима се води службена евиденција, осим уколико кандидат изричито изјави да ће наведене податке прибавити сам. Наведене доказе кандидат може доставити уз пријаву сам, а у циљу ефикаснијег и бржег спровођења изборног поступка.
Кандидати пријаву подносе на обрасцу који се може преузети на интернет презентацији – сајту суда на веб адреси: https://ca.vi.sud.rs или непосредно у просторијама Судске управе Вишег суда у Чачку на адреси Чачак, улица Цара Душана број.6, а пријава садржи и податке о начину прибављања података из службених евиденција (кандидат се опредељује да ли ће сам прибавити податке о чињеницама о којима се води службена евиденција или ће то орган учинити уместо њега).
Уз пријаву кандидати подносе: оригинал или оверену фотокопију доказа о стеченом високом образовању и положеном правосудном испиту, оригинал или оверену фотокопију исправа којима се доказује тражено радно искуство (потврде, решења, уговори и друга акта из којих се води на којим пословима је стечено радно искуство), уверење о неосуђиваности (не старије од шест месеци), потврду да кандидату није престао радни однос у државном органу због теже повреде дужности из радног односа коју издаје државни орган у коме је кандидат био у радном односу (подносе само кандидати који су били у радном односу у другом државном органу), уверење да против лица није покренут кривични поступак, нити истрага, сертификат или други доказ о познавању рада на рачунару (уколико поседује исти). 
Потребно је да кандидати пријаву потпишу својеручно.
Сви докази прилажу се у оригиналу или фотокопији која је оверена код јавног бележника (изузетно у градовима и општинама у којима нису именовани јавни бележници, приложени докази могу бити оверени у основним судовима, судским јединицама, пријемним канцеларијама основних судова, односно општинским управама које послове овере обављају као поверени посао). Као доказ се могу приложити и фотокопије докумената које су оверене пре 1. марта 2017.године у основним судовима, односно општинским управама (осим уверења о неосуђиваности и уверења да се не води кривични поступак, које не може да буде старије од шест месеци). Државни службеник који се пријављује на јавни конкурс, уместо уверења о джављанству и извода из матичне књиге рођених подноси решење о распоређивању или премештају на радно место у органу у коме ради или решење да је нераспоређен.

IV Рок за подношење пријава: Рок за подношење пријава на оглас са кратком биографијом и одговарајућом документацијом је 8 дана и почиње да тече наредног дана од дана када је јавни конкурс оглашен у периодичном издању огласа Националне службе за запошљавање.

V Кандидати пријаве на оглас подносе на адресу: Виши суд у Чачку, улица Цара Душана број 6, лично или препорученом пошиљком, са назнаком „За конкурс за пријем на радно место судијског помоћника – вишег судијског сарадника - не отварати”.

VI Лице које је задужено за давање обавештења о конкурсу: Александра Јовановић, секретар суда, контакт телефон: 032/322-242, локал 120.

VII Сходно Правилнику о саставу конкурсне комисије, начину провера компетенција, критеријумима и мерилима за избор на извршилачка радна места у судовима и јавним тужилаштвима („Службени гласник РС”, бр. 30/19 од 25.4.2019. године), у изборном поступку Комисија ће вредновати стручну оспособљеност кандидата оцењујући испуњеност услова према тексту огласа, усаглашеном са описом радног места према Правилнику којим се уређује унутрашње уређење и систематизација радних места у Вишем суду у Чачку. Изборни поступак спроводи се у следећим фазама у којима се проверавају: 1. опште функционалне компетенције, 2. посебне функционалне компетенције, 3. понашајне компетенције, 4. интервју.

У изборном поступку комисија ће проверити опште функционалне компетенције: Организација и рад државних органа Републике Србије,
Дигитална писменост,
Пословна комуникација.
Компетенција организација и рад државних органа Републике Србије биће проверена путем теста са питањима затвореног типа, који кандидати решавају обележавањем једног од више понуђених одговора. Тест сачињава комисија методом случајног избора из базе питања затвореног типа, која ће бити објављена на интернет презентацији Вишег суда у Чачку.
Компетенција дигитална писменост биће проверена решавањем задатака практичним радом на рачунару, а тест сачињава Комисија методом случајног избора из базе података затвореног типа, која ће бити објављена на интернет презентацији Вишег суда у Чачку. Кандидати који су, у складу са огласом о конкурсу, приложили одговарајући сертификат, потврду или други писани доказ о поседовању ове компетенције се не проверавају.
Компетенција пословна комуникација проверава се решавањем теста који ће се радити у писменој форми.
Кандидати тест решавају заокруживањем једног од више понуђених одговора, а тест сачињава комисија методом случајног избора из базе питања затвореног типа, која ће бити објављена на интернет презентацији Вишег суда у Чачку.

Међу кандидатима који су испунили мерила за проверу општих функционалних компетенција у изборном поступку провериће се и посебне функционалне компетенције, писменим тестом у оквиру кога ће бити проверено познавање процесног и материјалног права и усменим разговором са кандидатом-решавањем задатка који је типичан за радно место судијски помоћник-виши судијски сарадник у Вишем суду у Чачку. Комисија ће сачинити тест од по 15 питања и три задатка најкасније 24 сата пре почетка провере, од којих ће методом случајног избора изабрати тест и задатак који ће решавати сви пријављени кандидати.

По провери општих и посебних фунционалних компетенција у изборном поступку провериће се и понашајне компетенције и то: управљање информацијама, управљање задацима и остваривање резултата, оријентација ка учењу и променама, изградња и одржавање професионалних односа и савесност, посвећеност и интегритет. Провера ће бити извршена интервјуом базираном на компетенцијама.

Након провере понашајних компетенција комисија обавља усмени интервју са кандидатима ради процене мотивације за рад на радном месту за које је расписан јавни конкурс и прихватања вредности државних органа.

О датуму и месту за сваку од наведених фаза поступка кандидати ће бити благовремено обавештени, с тим да прва од предвиђених провера (опште функционалне компетенције) биће у што краћем року заказана, одмах након подношења пријава и формирања листе кандидата.

Напомене:
Неблаговремене, недопуштене, неразумљиве и непотпуне пријаве и пријаве уз које нису приложени сви потребни докази (оверене фотокопије или оригинал), конкурсна комисија ће одбацити, сходно одредби чл.55. Закона о државним службеницима.
Кандидат који се не одазове позиву да учествује у провери једне компетенције, искључује се из даљег тока изборног поступка,о чему ће бити обавештен у складу са чл. 24 ст.2 Уредбе.
Кандидат који не испуни мерило за проверу одређене компетенције у једној фази изборног поступка, обавештава се о резултату провере компетенције и не позива се да учествује у провери следеће компетенције у истој или наредној фази изборног поступка, сходно чл. 26 ст.4 Уредбе.
Сви докази прилажу се на српском језику, односно уколико су на страном језику морају бити преведени на српски језик и оверени од стране овлашћеног судског тумача. Диплома којом се потврђује стручна спрема, а која је стечена у иностранству, мора бити нострификована.
Обавештавају се учесници јавног конкурса да ће документација бити враћена искључиво на писмени захтев учесника.
Сви изрази, појмови, именице, придеви и глаголи у овом огласу који су употребљени у мушком граматичком роду односе се без дискриминације и на особе женског пола. Овај оглас објављује се на интернет презентацији и огласној табли Вишег суда у Чачку, на порталу е-управе, на порталу Службе за управљање кадровима, и интернет презентацији и периодичном издању огласа Националне службе за запошљавање.