Послови

13.12.2023.

Записничар

ВИШИ СУД ПРОКУПЉЕ

ВИШИ СУД ПРОКУПЉЕ

оглашава

ЈАВНИ КОНКУРС
ЗА ПОПУЊАВАЊЕ ИЗВРШИЛАЧКИХ РАДНИХ МЕСТА

I Орган у коме се радна места попуњавају и место рада: Виши суд у Прокупљу, 18400 Прокупље, 21. српске дивизије 2.

II Радно место које се попуњава:

 

Записничар у звању референта

Опис послова: по годишњем распореду послова обавља све дактилографске послове у предметима додељеним у рад судији код кога је распоређен, пише записнике, врши унос текстова по диктату и са диктафонских трака, врши препис текстова и рукописа и израђује све врсте табела, у сарадњи са корисницима услуга коригује унете податке, стара се о савременом обликовању текста, припрема и штампа завршене материјале и дистрибуира их корисницима услуга, стара се о чувању и преносу података, доступности материјала, исправности биротехничке опреме и рационалном коришћењу канцеларијског и другог потрошног материјала, води уписник за евиденцију штампаних ствари и публикација, води евиденцију о свом раду, ради и друге послове по налогу председника суда, судије или управитеља писарнице.

Услови: III или IV степен средње стручне спреме, друштвеног, природног или техничког смера, најмање две године радног искуства у струци, познавање рада на рачунару, положен испит за дактилографа IA и IB класе, положен државни стручни испит и потребне компетенције за рад на ово радно место.

III Фазе изборног поступка и учешће кандидата: Изборни поступак спроводи се више обавезних фаза у којима се проверавају опште функционалне компетенције, посебне функционалне компетенције, понашајне компетенције и фазе у којој се спроводи интервју са комисијом.

1. Провера општих функционалних компетенција:
- организација и рад државних органа Републике Србије (провера ће се вршити писаним путем - тест),
- дигитална писменост (провера ће се вршити решавањем задатака практичним радом на рачунару или увидом у доказ о познавању рада на рачунару),
- пословна комуникација (провера ће се вршити писаном симулацијом).

Напомена: У погледу провере опште функционалне компетенције Дигитална писменост (поседовање знања и вештина у основама коришћења рачунара, основама коришћења интернета, обради текста и табела, табеларне калкулације), ако кандидат поседује важећи сертификат, потврду или други одговарајући доказ о поседовању знања и вештина из наведених области на траженом нивоу или жели да на основу истог буде ослобођен тестирања наведене компетенције, неопходно је да уз образац за пријаву достави и тражени доказ у оригиналу или овереној фотокопији.

Провера сваке од општих компетенција не може трајати дуже од сат времена.

Кандидати који су освојили један бод у провери одређене компетенције, искључују се из даљег изборног поступка. Информације о материјалу за припрему кандидата за проверу општих функционалних компетенција могу се наћи на интернет презентацији суда.

2. Провера посебних функционалних компетенција: Познавање прописа: Судски пословник, Закон о државним службеницима. Познавање канцеларијског пословања. Познавање метода и техника прикупљања, евидентирања и ажурирања података у базама података. Израда потврда и уверења о којима се води службена евиденција и методе вођења интерних и доставних књига

Провера посебних функционалних компетенција вршиће се горе наведеним редоследом, с тим да се писмена и усмена провера не могу обавити у истом дану.

Компетенција познавања прописа провераваће се путем писаног теста, који ће се састојати од 15 питања са више понуђених одговора. Кандидати одговарају на питања заокруживањем једног од понуђених одговора, а кандидат може на свако питање дати, односно заокружити само један одговор. Свако брисање или исправка датог одговора сматра се нетачним одговором. Ако се кандидат натесту служи недозвољеним средствима (коришћењем уџбеника, бележника, мобилих телефона, преписивање и др.) комисија ће удаљити кандидата са теста. У том случају сматра се да кандидат није положио тест. Тест ће саставити комисија методом случајног избора из базе питања која је објављенана интернет презентацији Вишег суда у Прокупљу. Време за израду теста је 45 минута.

Компетенција познавање канцеларијског пословања, познавање метода и техника прикупљања, евидентирања и ажурирања података у базама података, израда потврда и уверења о којима се води службена евиденција и методе вођења интерних и доставних књига, провериће се усменим путем што подразумева разговор са кандидатом, где кандидат у усменом облику даје предлог решења одређеног задатка који је типичан за обављање послова радног места.

Кандидатима ће бити постављен исти задатак, а време за припрему задатка је 15 минута.

3. Провера понашајних компетенција: Провера понашајних компетенција и то: управљање информацијама, управљање задацима и остваривање резултата, оријентација ка учењу и променама, изградња и одржавање професионалних односа и савесност, посвећеност и интегритет, вршиће се од стране дипломираног психолога путем интервјуа.

4. Интервју са комисијом и вредновање кандидата: након фазе провере функционалних компетенција, спровешће се фаза интервуја са кандидатима која подразумева разговор чланова комисије са истима, а све у циљу процене мотивације, за рад на радном месту и прихватање вредности државних органа.

IV Трајање радног односа и место рада: радни однос се заснива на неодређено време у Вишем суду у Прокупљу, 18400 Прокупље, 21. српске дивизије 2.

V Општи услови за рад на свим радним местима у складу са одредбом чл. 45 ст. 1 Закона о државним службеницима: да је учесник конкурса пунолетан држављанин Републике Србије, да учесник конкурса има прописану стручну спрему потребну за тражено радно место, да учеснику конкурса раније није престао радни однос у државном органу због теже повреде дужности из радног односа, да учесник конкурса није осуђиван на казну затвора од најмање 6 месеци.

VI Рок за подношење пријава за конкурс: јавни конкурс оглашен је на огласној табли и интернет презентацији Вишег суда у Прокупљу дана 13.12.2023. године, као и на интернет презентацији Службе за управљање кадровима и периодичном издању Националне службе за запошљавање. Рок за подношење пријава за интерни конкурс је 8 (осам) дана од дана објављивања јавног конкурса у периодичном издању огласа Националне службе за запошљавање – публикација „Послови“ и почиње да тече наредног дана од дана објављивања.

Пријава за јавни конкурс врши се на Обрасцу пријаве који је доступан на интернет презентацији Вишег суда у Прокупљу.

Пријава на јавни конкурс треба да садржи име и презиме кандидата, датум и место рођења, адресу становања, број телефона, податке о образовању, податке о врсти и дужини радног искуства са описом послова на којима је кандидат радио до подношења пријаве на конкурс, податке ои стручном усавршавању и оподатке о посебним областима знања, са траженом документацијом (оригинал или оверена фотокопија) у затвореној коверти, коју треба доставити непосредно пријемној канцеларији Вишег суда у Прокупљу у року 8 (осам) дана од дана оглашавања јавног конкурса у периодичном издању огласа Националне службе за запошљавање – публикација „Послови“, на адресу Виши суд у Прокупљу, Улица 21. српске дивизије број 2, 18400 Прокупље, са назнаком „Пријава за јавни конкурс за попуњавање извршилачког радног места: записничар у звању референта“.

Приликом предаје пријаве за конкурс, иста добија шифру под којом подносилац пријаве учествује у даљем избнорном поступку. Шифра пријаве се уноси у образац пријаве након што Комисија састави списак кандидата међу којима се спроводи изборни поступак.

Подносиоци пријаве се обавештавају о додељеној шифри у року од 3 (три) дана од дана пријема пријаве, достављањем наведеног податка на начин који је у пријави назначен за доставу обавештења.

VII Докази које кандидати прилажу уз пријаву на конкурс:
- образац пријаве на конкурс за наведено радно место који мора бити лично потписан;
- биографија са наводима о досадашњем радном искуству;
- уверење о држављанству Републике Србије;
- извод из матичне књиге рођених;
- диплома или уверење којим се потврђује стручна спрема;
- исправе којима се доказује радно искуство у струци (потврде, решења, уговори, и други акти из којих се може утврдити нак ојим пословима је стечено радно искуство);
- уверење да против лица није покренут кривични поступак, нити истрага (не старији од 6 месеци);
- потврду да кандидату није престао радни однос у државном органу због теже повреде дужности из радног односа коју издаје државни орган у којем је јкандидат био у радном односу;
- уверење да ученсик конкурса није осуђиван на казну затвора од најмање 6 мерсеци, издату од стране Министарства унутрашњих послова Републике Србије ( нестарији од 6 месеци);
- доказ о здравственој способности доставиће само кандидат који буде био изабран.

Сви докази се прилажу у оригиналу или фотокопији која је оверена код јавног бележника.

Усмена и писмена провера стручних способности, знања и вештина кандидата и вредновање посебних функционални компетенција кандидата међу којима ће бити спроведен изборни поступак, односно који испуњавају сулове за запослење на радном месту, чије су пријаве благовремене, касне и потпуне, уз које су приложени сви приложени докази, биће одржана у просторијама Вишег суда у Прокупљу, Улица 21. српске дивизије број 2, 18400 Прокупље, о чему ће кандидати бити обавештени телефоном или обавештењем на адреси коју су били у обавези да наведу у пријави.

Напомене: пријаве уз које нису приложене сви тражени докази у оригиналу или овереној копији непотпуне, неблаговремене, неразумљиве и недопуштене, биће одбачене. Државни службеник који се пријављује на конкурс, уместо уверења о држављанству и извода из матичне књиге рођених, подноси и решење о распоређивању или премештају на радно место у органу у коме ради или решење да је нераспоређен.

Сви докази се прилажу на српском језику, односно, уколико су на страном језику морају бити преведени на српски језик и оверени од стране овлашћеног судског тумача. Диплома којом се потврђује стручна спрема, а која је стечена у иностранству мора бити нострификована.

Одредбом чл. 9 и чл. 103 Закона о општем управном поступку („Сл. гласник РС“ бр. 18/2016, 95/2018) прописано је да у поступку који се покреће по захтеву странке, орган може да изврши увид прибавља и обрађује личне податке о чињеницама о којима се води службена евиденција, када је то неопходно за одлучивање, осим ако странка изричито изјави да ће те податке прибавити сама. Документ о чињеницама о којима се води службена евиденција су: уверење о држављанству, извод из матичне књиге рођених, уверење о положеном правосудном испиту и уверење да кандидат није осуђиван на казну затвора од најмање 6 месеци.

Потребно је да кандидат у делу изјава, обрасцу пријаве, заокружи на који начин жели да се прибаве његови подаци из службених евиденција. Наведене доказе кандидат може доставити сам, а све у циљу бржег и ефикаснијег спровођења изборног поступка.

Јавни конкурс спроводи Конкурсна комисија коју је именовао председник Вишег суда у Прокупљу, решењем Су I-1-48/23-2 од 06.12.2023. године.

Обрада података вршиће се у складу са Законом и Правилником о заштити података личности.

Датум иместо оглашавања: 13.12.2023. године, интернет презентација и огласна табла Вишег суда у Прокупљу, периодично издање огласа Националне службе за запошљавање – публикација „Послови“, као и интернет презентација Службе за управљање кадровима.

Лице задужено за давање свих обавештења о конкурсу: Горан Станојевић, управитељ писарнице у Вишем суду у Прокупљу , контакт телефон 027/321-667.