Вести

20.06.2024.

„Брига за младе и њихову будућност - приоритет рада НСЗ!“

Другог дана 8. Форума напредних технологија, одржаног 12. и 13. јуна ове године у Научно технолошком парку у Нишу, у организацији нишке Филијале Националне службе за запошљавање организована је презентација пилот пројекта „Гаранција за младе“ и јавних позива из тог пројекта.

Поред главног програма Форума, који се одвијао на пет бина и у оквиру посебног подкаст медијског кутка, посетиоци су имали прилику да присуствују и панелима, предавањима, мастеркласовима, презентацијама, радионицама, сесијама стартап компанија, као и различитим специјалним и другим пратећим догађајима.

Директор Филијале Ниш НСЗ Бобан Матић и саветници за запошљавање за рад са младима Нина Милосављевић, Милица Николић и Петар Радовић том приликом су упознали посетиоце Форума са Јавним позивима објављеним по пројекту Гаранција за младе. Поред делегације ЕУ, коју је водио програмски директор за запошљавање Метју Пено, догађају су присуствовали и директор НСЗ Милан Боснић, директорка Сектора за подршку запошљавању Неда Милановић, начелница Одељења за посредовање у запошљавању и планирање каријере Биљана Јеленковић-Паспаљ, начелница Одељења за развој односа са послодавцима Јасмина Шантић и начелница Одељења за програме запошљавања и предузетништво Биљана Жижић са сарадницима.

Директор Боснић је истакао да ће приоритет Националне службе у наредном периоду бити управо брига за младе и њихову будућност, како би им се олакшао улазак у пословни свет и обезбедили услови да направе добар избор за себе и нову фазу у свом животу, а да ће још један од приоритета бити и дигитализација процеса рада НСЗ.  

- Незапосленост у Србији је тренутно на рекордно ниском нивоу. Чињеница је да наша привреда константно расте последњих дестак година и ми сада имамо проблем како да пронађемо раднике. И то ће такође бити један од приоритета рада. У плану је да додатно дигитализујемо процесе у  Националној служби, да олакшамо и послодавцима да боље огласе и прикажу своје потребе, али и да помогнемо тражиоцима запослења да лакше дођу до посла, обуке коју желе да заврше и свих других програма које ми нудимо, а који им помажу - истакао је Боснић.

Форум напредних технологија је настао са идејом да се Град Ниш позиционира у региону као центар развоја напредних технологија. Од самог почетка Форум је окупљао различите носиоце активности у области напредних технологија, значајне социјалне партнере и учеснике, а све у циљу промоције привредних, научно-образовних, институционалних и кадровских потенцијала Ниша, наше земље и читавог региона.