Вести

25.04.2024.

„Гаранција за младе“ представљена нишким студентима

Филијала Ниш Националне службе за запошљавање је, у сарадњи са Канцеларијом за младе у Нишу, представила пројекат „Гаранција за младе“ студентима завршних година основних и мастер студија, који су на стручној пракси у јавном сектору.

У свечаној сали Официрског дома у Нишу присутне је поздравио директор Филјале Ниш НСЗ Бобан Матић који је указао на важност овог програма, истакавши да ниједна млада особа не сме да остане без избора након завршетка школовања, било да је у питању стицање првог радног искуства или даље усавршавање и напредовање.

Јавне позиве из пројекта „Гаранција за младе“, као и сам пројекат, окупљенима су представили саветници за рад са младима у Филијали Ниш Нина Милосављевић, Милица Николић и Петар Радовић, који су и одговарали на многобројна питања студената.

На студентској стручној пракси у јавном сектору у Нишу тренутно је четрдесет два студента. Једна од њих је и Андријана Цветковић, студент четврте године основних академских студија педагогије, која је тренутно на студентској стручној пракси у одсеку борачких и инвалидских пензија Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање.

- Праксом у ПИО фонду сам задовољна и добро су ме прихватили у колективу, а надам се да по дипломирању искористим могућности које пружа овај пројекат – рекла је Цветковићева.

Њена колегиница Анђела Петковић, студент мастер студија педагогије, која је преко удружења Опти-ум на студентској стручној пракси у Каритасу, каже да је за презентацију чула током обуке у Клубу за тражење посла у Филијали Ниш НСЗ.

- Прихватила сам позив да дођем на презентацију, а приликом прве пријаве на евиденцију већ сам информисана о овом програму од стране саветника и прихватила сам позив да будем укључена у пројекат Гаранција за младе - рекла је Петковићева.

Презентацији су испред Сектора за подршку у запошљавању Дирекције НСЗ присуствовале Сања Вучковић, службеница за методологију програма професионалне рехабилитације и Невена Баста, службеница за методологију програма запошљавања.

Пилот пројекат „Гаранција за младе – нове могућности и прилике“ спроводиће се у периоду од јануара 2024. године до краја 2026. године, на подручју три филијале НСЗ - у Крушевцу, Сремској Митровици и Нишу. Циљ програма је нови приступ у раду са младима до 30 година старости подстицањем њихове активности како би добили квалитетну понуду за посао, наставак образовања или праксу у року од четири месеца од уласка у статус незапослености или напуштања, односно завршетка формалног образовања.