Вести

30.05.2023.

„ПРУЖИМО РУКУ ТЕЖЕ ЗАПОШЉИВИМ ЛИЦИМА“

У Пироту је успешно завршен пројекат под називом „Пружимо руку теже запошљивим лицима“, који је реализован на основу Уговора о додели финансијских средстава, који су потписали Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Град Пирот.

Партнери на пројекту били су пиротска Филијала Националне службе за запошљавање, Центар за социјални рад Пирот, РРА „Југ“, Удружење грађана „Тернипе“, СЗЗ „Нова перспектива“ и Удружење Рома „Атсинкани“.

Реализација је трајала од почетка децембра прошле, до краја маја ове године, његова укупна вредност је износила 53.582 еура, од чега су 40.973 еура била бесповратна средства Министарства за рад, а 12.788 еура је уложио Град Пирот.

На овај начин, незапослени из категорије теже запошљивих и друштвено осетљивих група, добили су прилику да повећају своје професионалне компетенције и економски се оснаже кроз укључивање у обуке на радном месту у компанијама, чиме се, укупно посматрано, унапређује и ситуација на локалном тржишту рада.

Филијала Пирот НСЗ је информисала заинтересоване послодавце и незапослене суграђане о могућностима које пружа пројекат, затим извршила селекцију и упућивање кандидата са евиденције незапослених у складу са јавним позивом и захтевом Града Пирота, а пружила је допринос и кроз учешће на радионицама, округлим столовима и презентацијама које су реализоване у оквиру пројекта.

У поступак каријерног вођења и процену компетенција била су укључена 52 незапослена, а њих 15 је похађало специфичан програм учења на радном месту у 6 компанија.