Дoгађаjи

26.12.2019.

Још једна успешна година

У просторијама Филијале Ниш Националне службе за запошљавање одржана је завршна конференција за медије, на којој су директор Филијале Ниш НСЗ Бобан Матић и заменица директора Наташа Станковић презентовали тренутно стање на тржишту рада и резултате мера активне политике запошљавања остварене у 2019. години.

Конференцији су присуствовали послодавци са којима је остварена најбоља сарадња протекле године, али и представници страних инвеститора, који су својим улагањима у град Ниш помогли јачању привреде нашег округа. Заменица директора Филијале Ниш Наташа Станковић је најпре поздравила све присутне, захвалила им се на сарадњи и изразила жељу да у наредној години сарадња буде још успешнија.

Директор нишке филијале НСЗ Бобан Матић је представио званичне резултате Филијале Ниш и објаснио да се у Нишу наставља тренд смањења броја незапослених, јер је тренутни број незапослених на евиденцији, у односу на исти период 2016. године мањи за око 25%, а у односу на 2014. годину мањи за око 34%.

„Ове године опредељено је више од 460 милиона динара за активне мере запошљавања. Посебну пажњу, као и сваке године, НСЗ је посветила особама са инвалидитетом. Поред јавних позива који су намењени само овој категорији, ове године имали су могућност да се остваре и кроз обуке за енглески језик, основну информатичку обуку, као и обуку за аранжере цвећа“, истакао је директор Бобан Матић.

„НСЗ нам је омогућила да кроз програме које углавном користимо ангажујемо лица и обучимо их за даље пословање. Ове године смо десетак лица преузели са евиденције, а намеравамо да наставимо сарадњу и следеће године“, изјавио је послодавац Миливоје Димитријевић, који претежно користи програме додатног образовања одраслих и обука.

Јелена Живковић је власница радње која је субвенцијама за запошљавање лица из теже запошљивих категорија током 2019. године запослила 16 лица, а раднике из претходних година је задржала у радном односу након истека уговорне обавезе. „Субвенције које НСЗ пружа послодавцима су од велике помоћи и да немамо таквих подстицаја, не бисмо могли овим темпом да повећавамо обим производње“, нагласила је Јелена.