Дoгађаjи

13.10.2015.

15 милиона динара за запошљавање

Пројекат радимо заједно, удружујемо средства, јер се то показало као добар систем, захваљујући коме више људи добије радно место, а новац се боље усмери. Знање је веома важно, а практично знање је најважније

Секретарка за привреду Тијана Маљковић потписала је у име Града Београда Споразум о утврђивању међусобних права и обавеза у реализацији програма или мера активне политике запошљавања за 2015. годину са Синишом Кнежевићем, замеником директора Националне службе за запошљавање - Филијала за град Београд. Догађају је присуствовао и члан Градског већа Драгомир Петронијевић.

Тијана Маљковић је рекла да у оквиру пројекта постоје три дела: стицање практичног знања код приватног послодавца, пракса код приватног послодавца и запошљавање теже запошљивих лица.

- Планирамо да до краја године запослимо 90 особа које су на евиденцији Националне службе за запошљавање, док ће више од 120 особа имати прилику да обави праксу код приватних послодаваца. Секретаријат за привреду прави акциони план и буџет за наредне три године. У субвенције ћемо уврстити и различите врсте подстицаја за запошљавање и проширење капацитета. Сада је завршена додела субвенција за проширење капацитета уз запошљавање једне или две особе, у зависности од износа. Субвенцију је добило осам привредника који ће запослити 14 људи - објаснила је Маљковићева и додала да Секретаријат за привреду у оквиру Савета за запошљавање, од оснивања у децембру прошле године, остварује веома добру сарадњу са Националном службом за запошљавање и Филијалом Београд.

Драгомир Петронијевић је навео да Град Београд у овај пројекат улаже 15 милиона динара, док надлежно министарство улаже пет и по милиона динара.

- Пројекат радимо заједно, удружујемо средства, јер се то показало као добар систем, захваљујући коме више људи добије радно место, а новац се боље усмери. Знање је веома важно, а практично знање је најважније, па Савет за запошљавање Града Београда са својим партнерима много улаже у праксу, у отварање нових радних места. У следећој години програмским буџетом смо предвидели средства за директан подстицај привредницима, као и пољопривредницима. ИТ сектор је кроз Научно-технолошки парк већ генерисао педесетак радних места, али ће и сви људи са евиденције Националне службе имати информације и могућност да нађу радна места - нагласио је Петронијевић.

Заменик директора београдске филијале НСЗ Синиша Кнежевић прецизирао је да се теже запошљавају лица која поседују одређене производне занате, као и фармацеути. Апеловао је на послодавце и незапослене да се обрате Националној служби за запошљавање, јер могу добити потребне информације и савете о мерама, програмима и обукама које се нуде корисницима.

- Осим активности које радимо заједно са Градом Београдом, Филијала за град Београд спроводи и сопствене програме, те је мерама стручне праксе ове године обухваћено 240 лица, а јавним радовима 168. Све што радимо, као и пројекат са Градом Београдом, усмерено је на смањење незапослености у Београду и Србији - објаснио је Кнежевић.