Дoгађаjи

17.10.2014.

Ангажовано 39 радника

На конференцији за новинаре у Филијали Чачак НСЗ представљени су програми и мере активне политике запошљавања особа са инвалидитетом у 2014. години, кроз јавне позиве и конкурсе НСЗ. Саша Обрадовић, директор чачанске филијале, уручио је одлуке о реализацији пројеката јавних радова за особе са инвалидитетом на подручју Моравичког округа.

„Укупна вредност одобрених пројеката на нивоу државе је око 242 милиона динара за запошљавање 1.302 особе са инвалидитетом кроз 281 пројекат. Моравичком округу одобрено је 10 пројеката у вредности од 7,3 милиона динара. Носиоци пројеката у Чачку су: Удружење мултипле склерозе, ШОСО „1. новембар“, Центар за самостални живот особа са инвалидитетом, Међуопштинска организација слепих, Међуопштинско удружење глувих и наглувих, ДОО „S.P.D.A. Ecologic“, ЈКП „Комуналац“, у Ивањици: Црвени крст Ивањица и Друштво за церебралну и дечју парализу, а у Горњем Милановцу: Удружење МС“, рекао је Обрадовић.

С обзиром да су подносиоци пројеката углавном удружења инвалидних лица, истакнуто је да код послодаваца, првенствено у приватном сектору, и даље постоји негативан став по питању радног ангажовања особа са инвалидитетом, односно неповерење у њихову способност да се укључе у радни процес и адекватно одговоре постављеним задацима.

Наравно, постоје и супротни примери, као што је ДОО „S.P.D.A. Ecologic“, чији представник Миланко Миликић истиче да су се на овај корак одлучили јер је процењено да послове вођења евиденције и остале административне послове кандидат којег су одабрали обавља веома квалитетно.

Представници удружења су напоменули да једино кроз овакве пројекте њихови чланови имају могућност да заснују радни однос. Видомир Гојковић, председник Међуопштинске организације слепих, навео је да без обзира на законску регулативу, која поједине послодавце обавезује да у својим организацијама запосле особу са инвалидитетом, то и даље није довољно.

„Некада се приликом отварања нове фабрике или предузећа увек налазила могућност за запошљавање слепих и слабовидих лица на пословима телефонисте и слично. Данас, можда, такав посао на тржишту не постоји, али ту су друга занимања, као што је физиотерапеут“, истакао је Гојковић.

У Чачку ће бити запослене 23 особе са инвалидитетом, у Ивањици 15, а у Горњем Милановцу једно лице, на одређено време од 3 до 5 месеци, у зависности од дужине пројекта.