Дoгађаjи

02.03.2022.

Борским предузетницима субвенције НСЗ и Града Бора

Филијала Бор Националне службе за запошљавање организовала је 23. фебуара у свечаној сали Скупштине града Бора први јавни форум послодаваца из Бора.

Презентацији је присуствовало 16 представника послодаваца из приватног и јавног сектора. Том приликом представљено је 12 јавних позива за реализацију програма и мера активне политике запошљавања у 2022. години, као и остале мере и услуге које као подршку и прилику за сарадњу послодавцима нуди Национална служба за запошљавање.  

Окупљене је најпре поздравио градоначелник Бора Александар Миликић изразивши задовољство што у улози послодаваца види и доста младих суграђана од којих су неки управо захваљујући субвенцији за самозапошљавање постали предузетници, а сада се посао развио и у прилици су да ангажују и додатну радну снагу. „Град Бор заједно са Националном службом за запошљавање већ годинама издваја значајна средства за подстицање запошљавања и најпре се радило на подстицању предузетништва, што није нимало лако у рударској средини као што је Бор“, истакао је градоначелник додавши да је јачање предузетничког духа грађана Бора био први корак, а да се други да предузетнике сада подстакнемо да даље запошљавају нове кадрове. „За ову годину је планирано да чак 38 милиона буде утрошено за реализацију мера активне политике запошљавања, а добра вест је да се на пролеће планира да се ребалансом буџета додатних 9,9 милиона опередели управо за запошљавање кадрова на новоотвореним радним местима“, закључио је градоначелник.

Вршилац дужности директора Филијале Бор Лидија Начић је изразила задовољство што ће ове године послодавци, поред могућности да конкуришу за субвенције које додељује НСЗ за запошљавање лица из категорије теже запошљивих на нововотвореним радним местима, имати и могућност да се пријаве за субвенције које ће додељивати град Бор. „ Ово је одлична прилика која отвара нове могућности јер интересовање за ову меру је велико, и овако ће знатно већи број послодаваца добити прилику и подршку да развије своје пословање“, закључила је Лидија Начић.  

У циљу промоције јавних позива за реализацију програма и мера активне политике запошљавања за 2022. годину, и представници Одсека за програме запошљавања, предузетништво и образовање и обуку, су присутним послодавцима детаљно представили појединости јавних позива и услуге и подршку на које послодавци могу да рачунају. У фокусу су пре свега били финансијски програми и мере и нагласак је, осим на упућивању у предуслове, специфичности и обавезе у вези са сваком од предвиђених мера, био и на новинама у односу на прошлу годину и још повољнијим условима за неке од програма.