Дoгађаjи

28.02.2022.

ЧЕТРДЕСЕТ НЕЗАПОСЛЕНИХ НОВОСАЂАНА ЗАВРШИЛО КУРСЕВЕ СТАРИХ ЗАНАТА

Незапосленим Новосађанима са евиденције Националне службе за запошљавање, у петак су уручени сертификати о успешно завршеној обуци из области старих заната. Њих четдесет се у протекла три месеца обучавало и откривало тајне мајстора у уметничком осликавању производа од платна и стакла, ручној изради предмета од коже, штрикања и хеклања, изради сапуна, предмета од глине и књиговезачком занату. Обуке су организоване у сарадњи Удружења занатлија Новог Сада и Града Новог Сада уз подршку НСЗ-Филијале Нови Сад.

Једна од полазница ових обука је и Жељка Пливнић која је завршила курс хеклања и штрикања. У разговору нам је рекла да није потпуно неука у овом занату, али је имала жељу да своје скромно знање усаврши што јој је рад са менторком и омогућио. Открила нам је и своје будуће планове након завршене обуке: „На курсу сам успела да од почетка до краја израдим два одевна предмета. За мене ово није само пуки курс, ја сам заиста уживала у овом занату, буди ми сећања на детињство и баку која ме је научила основама хеклања. О неким самосталним почецима је рано да говорим, морам још доста да радим да бих дошла на ниво мајстора заната, али сам спремна да се посветим даљем изучавању ове вештине. Сада имам ту могућност да себи направим неки одевни предмет или неком у виду поклона“.

Жељкина менторка, тј. мајсторица Мирјана Станојевић бави се дуги низ година  традиционалном израдом одевних предмета од природних материјала- штрикањем и хеклањем које прилагођава потребама савремене жене. О исплативости овог заната, каже нам: „може да се живи од овог посла, али је потребно бити упоран и стрпљив. Успех не долази преко ноћи, али када сте упорни и вредни, резултат ће неминовно доћи“. Мирјана истиче да је радну снагу све теже наћи јер су у овом занату потребни моделари који не раде по шемама, већ по нацрту и броју петљи, а то није ни мало једноставно. За  своје полазнице има само речи хвале и поручује им да буду упорне и ако стварно заволе овај занат, уз труд, љубав и креативност, могу од њега лепо живети.

Славко Новаковић, председник Удружења занатлија Новог Сада је истакао да се обуке за старе занате организују већ пету годину и да је сваке године интересовање незапослених све веће: „Људи су заинтересовани за старе занате и то је добро, јер је правих мајстора старих заната све мање. Удружење свим полазницима може пружити логистичку помоћ за отварање занатских радњи, а такође ћемо у будућности инсистирати да овакви курсеви трају дуже, најмање шест месеци, како би полазници били што боље обучени и самим тим и спремнији да отворе занатску радњу“, рекао је Новаковић наглашавајући да су овакви занати нарочито значајни за развијање наше туристичке понуде али и малих породичних мануфактура.

Душан Марјановић из Националне службе за запошљавање и Сузана Митровић из Градске управе за привреду пожелели су полазницима пуно успеха у развоју новостечених вештина и упознали их са даљим видовима подршке у запошљавању које им стоје на располагању.