Дoгађаjи

19.04.2013.

Добра сарадња са локалним самоуправама

Nacionalna služba za zapošljavanje – Filijala Užice tokom ove nedelje potpisala je sporazume sa gradskom upravom Užice i sa opštinskim upravama Kosjerić, Bajina Bašta i Čajetina, po Lokalnim akcionim planovima zapošljavanja (LAPZ).

Ove lokalne samouprave su se odazvale pozivu Nacionalne službe da se uključe u sufinansiranje programa i mera aktivne politike zapošljavanja u 2013. godini. Na ovaj način će se podstaći razvoj lokalnih i regionalnih politika zapošljavanja. Već su i obajavljeni prvi javni pozivi i to: Javni pozivi za sprovođenje Javnih radova po LAPZ za opštine Kosjerić i Bajinu Baštu.

Lokalna samouprava Bajina Bašta imaće na raspolaganju 12 miliona dinara za programe Javnih radova. Gradska uprava Užice imaće na raspolaganju 2,53 miliona dinara za programe Samozapošljavanje i Javne radove, a opština Kosjerić 8 miliona dinara za program Stručne prakse, Javnih radova, Samozapošljavanja i Program otvaranja novih radnih mesta, dok će opština Čajetina imati 3 miliona dinara za programe Samozapošljavanje, Javne radove i Stručnu praksu.

Izuzetan značaj Nacionalna služba pridaje saradnji sa lokalnim samoupravama. Bitno je da se odluke donose što bliže građanima, da se sagledaju njihove potrebe, a mere aktivne politike zapošljavanja budu prilagođene potrebama i specifičnostima na lokalnom tržištu rada.

Mere aktivne politike zapošljavanja moraju biti prilagođene potrebama i specifičnostima na lokalnom tržištu rada. Od jedinica lokalne samouprave se očekuje da jačanjem kapaciteta budu u potpunosti osposobljene da kreiraju mere aktivne politike zapošljavanja uvažavajući karakteristike lokalnog okruženja, ali i da obezbede neophodne finansijska sredstava iz svojih budžeta, i da prate i ocenjuje efektivnost i efikasnost sprovedenih mera.