Дoгађаjи

05.12.2012.

Додељени сертификати у оквиру Програма запошљавања младих

Šezdesetpet nezaposlenih lica sa evidencije NSZ – Filijala Bor završilo je obuku na radnom mestu u okviru Progama zapošljavanja mladih. Ova lica završila su obuke kod 26 različitih poslodavaca i stekla veštine za obavljanje poslova za kojima postoji potreba na lokalnom tržištu rada. Dokaz za to je i činjenica da se do sada svaki treći polaznik ovog programa i zaposlio. Među obučenima ima novinara, snimatelja, konobara, servisera bele tehnike, mesara, administrativnih radnika, stolara, kuvara, sobarica, zavarivača itd .

Uručujući sertifikate polaznicima direktorka NSZ-Filijala Bor Lidija Načić izrazila je zadovoljstvo što su mladi iskoristili priliku da nauče nove poslove i što su mnogi od njih vrlo brzo dobili priliku da novostečena znanja i primene na radnom mestu.

- Zahvalila bih se Nacionalnoj službi za zapošljavanje i TV Bor gde sam završila obuku. Mislim da sam se dobro snašla i očekujem da ću se u narednom periodu zaposliti, rekla je Đurđevac Jasmina, koja je završila obuku za novinara.

Program je najpre bio namenjen mladima bez završene srednje škole, ali je kasnije prepoznata potreba da se ovom merom pruži podsticaj i ženama između 30 i 45 godina, kategoriji nezaposlenih koja se takođe nalazi u riziku od dugoročne nezaposlenosti. Program se sprovodi u filijalama Bor, Kraljevo, Požarevac, Novi Pazar i Subotica, a finansira se iz Fonda za zapošljavanje mladih, koji su zajednički osnovali Vlada Republike Srbije i Ministarstvo spoljnih posloava Republike Italije, u okviru Projekta o tehničkoj sardanji Međunarodne organizacije rada.