Дoгађаjи

29.05.2024.

Додељени уговори за стручну праксу у Лесковцу

У свечаној сали Центра за стручно усавршавање у образовању, Филијала Лесковац Националне службе за запошљавање је организовала доделу уговора за послодавце и незапослена лица у оквиру мере стручна пракса.

„Мера стручна пракса подразумева стручно оспособљавање незапосленог лица за самосталан рад, у складу са занимањем за које је претходно стечено одговарајуће образовање, рад и обављање приправничког стажа и полагање стручног испита. НСЗ је за ову меру издвојила преко 44 милиона динара. У случају Лесковца, захтеве за програм стручне праксе је поднело 25 послодаваца, 11 из јавног сектора и 14 из приватног сектора, за укупно 67 лица“, истакла је Оливера Пешић, в.д. директора Филијале Лесковац НСЗ. Додала је да је укупан број лица са територије Јабланичког округа, која ће бити укључена у поменуту меру, 121 лице, уз могућност да се тај број повећава, у зависности од захтева послодаваца. Такође, Пешић је поново позвала све послодавце са територије Јабланичког округа да учествују на јавним позивима и конкурсима НСЗ, захвалила им се на досадашњој успешној сарадњи и пожелела успех полазницима праксе.

У име послодаваца, који су преузели уговоре, обратио се примаријус др Милан Петровић, помоћник директора Опште болнице Лесковац. „Ово је велика ствар за младе људе. Ми смо добили укупно 16 уговора, који подразумевају 10 медицинских сестара, 2 лекара, 2 физиотерапеута, 1 радиолога и 1 фармацеута. Они ће обављати шестомесечну стручну праксу, у периоду од 1. јуна до 30. новембра 2024. године, након чега ће моћи да полажу стручни испит. Надам се да ће неки од њих, можда и сви, добити посао за стално“, изјавио је Петровић.

Владана Лазић, медицинска сестра и једна од полазница мере стручна пракса, обратила се у име свих полазника и захвалила НСЗ и Општој болници Лесковац на указаној шанси. „Ово ће нам помоћи да стекнемо још више искуства, знања, техника, да би одговорно и савесно радили посао за који смо се школовали“, закључила је Лазић.
Уговори за послодавце и незапослена лица из других општина Јабланичког округа ће бити додељени до 7. јуна 2024. године, чиме ће укупан број укључених у стручну праксу из Лесковца и других општина претходног поменутог округа бити 121 лице.