Дoгађаjи

19.04.2013.

Два округла стола за активне мере запошљавања у Вршцу

Nacionalna služba za zapošljavanje - Filijala Vršac ove nedelje je organizovala dva okrugla stola u svojim ispostavama Bela Crkva i Plandište, na kojima su prezentovane aktivne mere zapošljavanja za 2013. godinu.

U svečanoj Sali Opštine Bela Crkva, na okruglom stolu pred oko 20 privrednika, govorili su predsednik opštine Bela Crkva, Stanko Petrović i direktor vršačke filijale, Aleksandar Vinćilov sa svojim saradnicima.

Predsednik opštine Bela Crkva rekao je da je ova lokalna samouprava putem lokalnog akcionog plana zapošljavanja izdvojila 3 miliona dinara za finansiranje programa stručna praksa kako bi se angažovali mladi ljudi bez radnog iskustva i na taj način podstakli da ostanu u Beloj Crkvi.

Direktor Vinćilov je izneo podatak da je u Beloj Crkvi stopa nezaposlenosti izuzetno velika i da na evidenciji vršačke filijale ima 3625 lica iz opštine Bela Crkva te da će mere koje su pripremljene za 2013. godinu, imajući u vidu njihov efekat iz ranijih godina, pomoći u smanjenju ovog broja nezaposlenih lica.

U periodu od 2009-2012 godine putem aktivnih mera angažovano je 457 lica sa evidencije belocrkvanske opštine.

U Opštini Plandište takođe je održan okrugli sto pred oko 30 privrednika. Direktor Filijale Vršac je rekao da je u periodu od 2009-2012 godine putem aktivnih mera zapošljavanja zaposleno 347 lica sa evidencije opštine Plandište koja trenutno broji 1645 nezaposlenih.

Predsednik Opštine Plandište, Milan Selaković najavio je da će opština Plandište putem udruživanja sredstava sa republičkim i pokrajinskim sredstvima imati na raspolaganju oko 11 miliona dinara za finansiranje programa samozapošljavanja, otvaranja novih radnih mesta, javnih radova i stručne prakse što će dodatno doprineti zapošljavanju lica iz ove male Opštine koja spada u IV grupu opština po razvijenosti.