Вести

13.03.2013.

Еланце доноси нове послове у Србиjу

„Elance”, najveće globalna kompanija za zapošljavanje putem interneta, koja je u prethodnoj godini ponudila oko 200 miliona dolara u projektima frilenserima širom sveta, zaintersovana je da proširi poslovanje i na taj način omogući da veći broj talenata iz Srbije dođe do posla kao onlajn frilenseri bez potrebe da napuste svoju domovinu.

"Frilensing doživljava globalnu ekspanziju. Srbija prati ovaj trend, a da je potencijal veliki pokazuju podaci iz prošle godine da se broj frilensera povećao za 60 procenata u odnosu na 2011 godinu. U pogledu njihove zarade Srbija je na 12. mestu na globalnom nivou i 5. u Evropi sa prosečnom satnicom od 19.5 dolara, što je 6 puta više od prosečne satnice u Srbiji za januar tekuće godine. Srbija je tako uspela da iza sebe ostavi zemlje poput Australije ili Nemačke. Ako se uzme u obzir da Srbija ima samo 7 miliona stanovnika, ovi rezultati su još više za poštovanje. Frilenseri iz Srbije uglavnom rade za klijente iz SAD, Australije i Velike Britanije. S obzirom da su rezultati srpskih frilensera izuzetno dobri i da ih odlikuje kvalitet i profesionalnost, „Elance” je odlučio da posebnu pažnju obrati na vašu zemlju”, rekao je Četl Olsen (Kjetil Olsen) potpredsednik kompanije „Elance” za Evropu na lansiranju platforme u Srbiji.

Anketa koju „Elance” redovno sprovodi među svojim honorarcima pokazuje da je 77% srpskih frilensera samoinicijativno počelo da se bavi ovim poslom i da su zadovoljniji ovakvim načinom rada u odnosu na bilo koji drugi vid radnog angažmana. Takođe, 44% njih je reklo da je frilensing njihov primarni izvor prihoda koji im omogućava da budu svoje gazde, slede svoju strast i imaju kontrolu nad sopstvenim rasporedom. Većina njih nije bila prisiljena da postane slobodnjak zbog nedostatka mogućnosti na lokalnom tržištu rada, a 26% ima i redovan posao.

O kvalitetu rada srpskih frilensera govori i činjenjca da im je u 2012. godini dodeljeno 4.789 poslova, što je 70% više u odnosu na 2011. godinu. Skoro identičan (69%) je bio i porast honorarnih zarada. Najviše zarade imaju programeri i IT stručnjaci (prosečno 21,7 dolara po satu), a u stopu ih prate grafički dizajneri sa prosečnom zaradom od 20,1 dolara po satu.

"Na našoj platformi imamo više od 2.3 miliona registrovanih frilensera, ali želimo da angažujemo još slobodnjaka iz Srbije. Planiramo da privučemo talenate koji žele i mogu da postanu uspešni onlajn frilenseri i da angažujemo naše kadrove širom Srbije koji će organizovati treninge kako bi novi frilenseri mogli da postignu uspeh na „Elance” platformi. U planu su i radionice i edukativni kursevi na kojima će se razmenjivati dragocena iskustva. Takođe, „Elance” će sarađivati i sa lokalnim interesnim grupama i zajednicama kako bi se povećala svest o honorarnom radu na internetu i mladi talenti što bolje upoznali sa mogućnostima koje ovaj način rada nudi. To je veoma značajno za Srbiju koja ima veliku stopu nezaposlenosti, posebno mladih ljudi. Oni bi na ovaj način, još u studentskim danima mogli da steknu dragoceno iskustvo koje će im pomoći i u daljoj karijeri”, naglasio je Olsen i podseto da ovaj način rada pruža jednake mogućnosti za sve i da u njemu ne postoji diskriminacija ni po kom osnovu. Zato nudi velike mogućnosti i za osobe sa invaliditetom.

"Po našim saznanjima srpski “slobodnjaci” imaju i visoka očekivanja od svog poslovanja na internetu o čemu svedoči i činjenica da 71% njih očekuje povećanje prihoda u 2013, od čega 45% očekuje povećanje za više od 40%. Njihov uspeh je značajan i za druge, jer donosi poverenje klijenata koji će zato lakše angažovati nove radnike iz tog područja. Srpski frilenseri su uglavnom mladi i većina pripada takozvanoj “milenijumskoj generaciji” (rođeni posle 1980. godine), veoma su obrazovani, sa dobrim znanjem engleskog jezika, ali mnogi stiču svoja prva iskustva uglavnom na ovaj način. Želimo da uključimo i vise žena, jer je preko 90 procenata srpskih frilensera muškog pola”, kaže Olsen, koji posebno naglašava da je za Srbiju veoma značajan i novi preduzetnički duh koji frilensing donosi.

“Više od polovine srpskih frilensera planira da u ovoj godini zaposli druge kako bi im pomogli u poslu. Ova informacija govori da je Srbija je na dobrom putu da poboljša sektor preduzetništva, koji je u nekim zemljama glavni pokretač zdravog zapošljavanja", naglašava Četl Olsen i podseća da rapidno raste i broj domaćih kompanija koje angažuju radnike na ovaj način.

“Mi posredujemo između kompanija koje traže usluge i frilensera i omogućavamo efikasan način plaćanja kako bi obe strane bile zaštićene. Imamo 256 hiljada aktivnih klijenata koji su u proteklih 30 dana ponudili preko 100 hiljada poslova. Očekujemo i dalji rast broja poslova, ali i njihovu raznovrsnost. Sve se više poslova može obavljati na ovaj način, a pored IT stručnjaka, softverskih inženjera, programera, veb i grafičkih dizajnera, sve se više traže kopirajteri, istraživači tržišta, marketing stručnjaci, analitičari podataka, finansijski i pravni savetnici i drugi profesionalci”, rekao je Olsen.

Svoje iskustvo u frilensingu je podelio i IT programer Nikola Đokić, koji se za ovaj način rada zaintersovao još na studijama. Njegov posao je razvoj aplikacija i programiranje za mobilne telefone, oblast koja je pre tri godine, kada je počeo, bila tek u povoju i omogućila mu da se lako probije i postane jedan od vodećih stručnjaka u ovoj oblasti.

„Kada uspešno završim neki projekat, shvatim da sam pored zarađenog novca stekao sjajno iskustvo i nove kontakte. Pitanje je kada ću da formiram svoj tim i otisnem se u veće i zahtevnije projekte. Takođe, ovakav način rada mi potpuno odgovara jer pruža mogućnost dobre organizacije vremena i prostor za stalna usvršavanja i učenje novih stvari”, priča Nikola koji se osvrnuo i na krutu zakonsku regulativu u Srbiji koja ne prepoznaje ovakav način rada, što donosi velike probleme i nesigurnost našim frilenserima.

Sličnog je iskustva i Nikola Marković, dizajner multimedija, koji je pre četiri godine počeo svoju karijeru radeći za različite projekte na dizajnerskim portalima.

”Tada sam otkrio „Elance” platformu koja je bolje koncipirana i garantuje da ćete za svoj posao biti pošteno plaćeni odmah po njegovom obavljanju. Registrovao sam se i zahvaljujući portfoliju, koji je bio dobra referenca, ubrzo dobio prvi posao”, priča Nikola i savetuje mladim stručnjacima koji žele da uspeju u ovom poslu da pripreme dobar porfolio koji će ih preporučiti klijentima.