Дoгађаjи

25.02.2022.

ФОРУМ ПОСЛОДАВАЦА ОДРЖАН У НОВОМ САДУ

На првом овогодишњем Форуму послодаваца, у организацији новосадске филијале Националне службе за запошљавање, у Регионалној привредној комори Нови Сад окупило се око 30 привредника, представника локалних самоуправа, релевантних инситуција и организација из области привреде, омладинског рада и социјалне заштите. Форум је био прилика да се послодавци упознају са детаљима програма и мера активне политике запошљавања које се ове године спроводе на републичком, покрајинском и градском нивоу.

Наиме, Национална служба за запошљавање је 31. јануара објавила јавне позиве и конкурсе за реализацију програма и мера активне политике запошљавања у овој години, покрајински Акциони план запошљавања је усвојен и ускоро се очекује објављивање јавних позива за подршку запошљавању на покрајинском нивоу, док је Град Нови Сад већ објавио део јавних позива из овогодишњег локалног акционог плана запошљавања.

С тим у вези, из новосадске филијале НСЗ поручују да је организовање форума послодаваца одлична прилика да се заинтересовани послодавци директно упознају са бенефитима које могу остварити уколико конкуришу за неки од државних програма подршке, ангажују незапослена лица са евиденције Националне службе и на тај начин дођу до квалитетних кадрова и унапреде своје пословање. Послодавцима су ове године, како додају,  на располагању програми стручног оспособљавања и обука, затим једнократне субвенције за запошљавање незапослених из категорије теже запошљивих, јавни радови, као и читав сет програма за запошљавање особа са инвалидитетом.

- И поред тога што привреда већ пуне две године послује у отежаним условима, послодавци из приватног сектора, којима је иначе и намењен највећи део ових мера, исказали су велико интересовање за програме запошљавања који су, заправо, били један од битних чинилаца стабилности тржишта рада у време пандемије. Претходне године, путем програма и мера које је Филијала Нови Сад реализовала самостално или у сарадњи са партнерима на покрајинском и локалном нивоу, било је ангажовано више од 1.800 незапослених са наше евиденције, а ове године нам је циљ да што већи број послодаваца упознамо са нашим мерама за подстицање запошљавања и да привучемо нове послодавце који до сада нису користили наша средства – рекао је Миломир Цвијовић, заменик директора Филијале Нови Сад НСЗ.

Он је изразио уверење да ће након презентације послодавци имати јаснију слику о томе на који начин уз помоћ НСЗ могу доћи до квалитетних радника. Како је истакао, захваљујући већем буџету који је ове године на располагању, послодавци и незапослени ове године могу очекивати веће новчане износе у појединим програмима. Цвијовић је напоменуо и да је ове године конкурсна документација коју послодавци достављају знатно смањена, с обзиром на то да ће НСЗ службеним путем набављати део потребне папирологије, што ће свакако олакшати и убрзати цео процес подношења захтева.

Душко Крнајац из Покрајинске службе за запошљавање Аутономне Покрајине Војводине је известио да су у покрајинском буџету за 2022. годину за реализацију програма и мера активне политике запошљавања предвиђена средства у износу од 77 милиона динара. Он је том приликом послодавцима представио програме самозапошљавања, стручне праксе, јавних радова и субвенција за новоотворена радна места. 

- Град Нови Сад је неколико година уназад лидер у Републици Србији по висини издвајања средстава усмерених на запошљавање. Ове године у буџету града обезбеђено је близу 180 милиона динара. Оно што је један од приоритета је даља подршка развоју женског предузетништва и укључивање младих на тржиште рада, али и преквалификација незапослених у занимања која су дефицитарна у Новом Саду – истакла је Сузана Митровић из Градске управе за привреду током презентације актуелних и планираних програма запошљавања на нивоу Града.

Осим дискусије на тему овогодишњих програма за подстицање запошљавања, форум је био добра прилика и да сви учесници заједнички размотре различите актуелне теме на националном и локалном тржишту рада, међу којима се истакла тема недостатка стручне радне снаге у појединим секторима привреде. Управо због овог проблема, присутни послодавци су се највише интересовали за оне прогаме Националне службе који се тичу обука и стручног и практичног усавршавања незапослених.