Дoгађаjи

18.10.2024.

Годишњица Јоб Инфо центра у Краљеву обележена панел дискусијом о перспективама запошљавања

У оквиру пројекта „Знањем до посла“, који је осмишљен да обезбеди предуслове за брже запошљавање, Регионална развојна агенција Рашког и Моравичког округа обележила је 15. октобра, у свечаној Сали Градске управе, прву годишњицу рада Јоб Инфо центра у Краљеву.

Том приликом је, заједно са удружењима за младе и заинтересованим послодавцима, организована панел дискусија под називом „Каријерне перспективе у Србији: Изазови и могућности за будућност”, у којој је учествовала и директорка Филијале Краљево Националне службе за запошљавање Снежана Прелић.

Дискусију су отворили представник Града Краљева Марко Матовић и директорка РРА Рашког и Моравичког округа Луција Васиљевић, а међу учесницима су били и Јелена Стефановић, лидерка компоненте за каријерно водјење и саветовање пројекта “Знањем до посла”, Драгана Пауновић, директорка Економско-трговинске школе у Краљеву и Милена Срећковић, директорка ХР службе компаније „Еуротаy”. Догађај је био добра прилика да се говори о перспективама запошљавања и унапређења каријерног вођења у региону.

У просторијама Јоб Инфо центра у Краљеву истог дана је од 10:00 до 14:00, сати за ученике средњих школа био организован интерактивни Дан отворених врата под називом “Виртуелни скок у сутрашњи свет занимања”.

Ученици су кроз практичну радионицу искусили како се виртуална реалност може директно применити у свакодневним пословним и креативним процесима, са циљем стицања практичних искустава која ће открити нове могућности ВР (виртуелна реалност) технологије у различитим индустријама, с обзиром на то да ће се ова технологија користити за стварање иновативних решења у стварном свету.

Луција Васиљевић је том приликом истакла да је, свако ко је то желео, могао да, захваљујући ВР наочарима испроба како у виртуелном свету изгледа посао заваривача, помоћног кувара, електромонтера или виљушкаристе. Она је навела да је у првих годину дана рада Јоб Инфо Центра, његове услуге каријерног вођења и саветовања на путу до посла користило више од 800 лица.

Према речима Снежане Прелић, Филијала Краљево НСЗ већ више година активно сарађује на пројекту „Знањем до посла“, селектујући младе незапослене за обуке код послодаваца, а активна је и на пољу интеграције каријерног вођења и саветовања, као и реализације програма за незапослене.

- Вишедеценијско искуство у организацији сајмова запошљавања омогућило нам је сарадњу са Економско-трговинском школом и Машинским факултетом у Краљеву. У протеклом периоду наш стучни тим је реализовао трибине на тему запошљавања младих, којима је било обухваћено око 700 средњошколаца. НСЗ пружа услугу саветовање о могућностима за развој каријере путем стандардизованих тестова и процедура за ученике завршних разреда основних и средњих школа, студентима, незапосленима, као и тражиоцима промене запослења – истакла је Прелићева и поручила да НСЗ настоји да буде у току са применом технолошких иновација у информисању корисника и доступности услуга које нуди.   

С обзиром на то да професионална оријентација и каријерно вођење већ дуго постоје и развијају се у оквиру НСЗ, директорка Прелић је присутнима указала на драгоцена богата искуства у досадашњем раду и предложила смернице за развој каријерног вођења на нивоу целог округа.