Дoгађаjи

13.06.2014.

И сертификат и посао

Манифестација „Дан отворених врата“, посвећена презентацији досадашњих активности у оквиру пројекта „Иновативни систем за унапређење знања и вештина - Знање свима“, одржана је у среду, 11. јуна 2014. године, у Едукативном центру за обуке у професионалним и радним вештинама у Новом Саду, уз учешће представника Националне службе за запошљавање (НСЗ). Носилац овог пројекта је Стручна служба за реализацију Програма привредног развоја АП Војводине, а финансијски су га подржале Европска унија и Аустријска развојна агенција. Истог дана обележена je и двогодишњица оснивања Едукативног центра. Незапослени су искористили прилику да се упознају са активностима и програмима које Центар нуди, а послодавци с полазницима обука организованих у оквиру пројекта „Знање свима“.

„Резултати анкете спроведене међу полазницима обука за куваре, пекаре и посластичаре показују да 29 од 30 лица жели да се запосли код послодавца, због чега је на манифестацију позвано 20 предузетника са подручја Војводине. Први пут су у оквиру пројекта 'Знање свима' обезбеђена средства за обуку коју је реализовао Едукативни центар, а НСЗ затворила циклус циљаним организовањем сајма запошљавања, управо на дан доделе сертификата. На лицу места је договорено запошљавање 6 лица“, нагласио је Небојша Кукић, директор Покрајинске службе за запошљавање и додао да су путем овог пројекта обезбеђена стимулативна средства послодавцима за примање обучених незапослених лица у радни однос, уз посредовање свих филијала НСЗ у Војводини.

Заменик директора НСЗ Драган Сикимић закључио је да су установе попут Едукативног центра у Новом Саду посебно важне за решавање проблема неусклађености понуде и потражње за радном снагом.

„Едукативни центри су корисни јер могу да продукују кадрове који су стварно потребни на тржишту рада. НСЗ у сарадњи са Владом Републике Србије и ресорним министарством ради на проналажењу средстава за отварање нових центара овог типа, који би равномерно покрили територију Републике Србије“, истакао је Сикимић.

Све филијале НСЗ на територији Војводине учествовале су у упућивању незапослених на одговарајућу обуку у оквиру првог циклуса пројекта „Знање свима“, а Едукативни центар је полазницима обезбедио смештај и храну током трајања обуке. Будислав Медурић, директор Едукативног центра за обуке у професионалним и радним вештинама, указао је да је сврха Едукативног центра неформално образовање.

„У досадашњем раду Едукативног центра посебно бих истакао институционални контакт и повезивање свих субјеката који раде на смањивању незапослености. Пре свега мислим на НСЗ, са којом је успостављен систем тесне сарадње, али и на удружења, институције на покрајинском нивоу, као и образовне установе са којима сарађујемо у делу коришћења кадровских и техничких капацитета“, рекао је Медурић.

У завршном делу манифестације организована су предавања за незапослене: Стимулативне мере за запошљавање, ЕУ стандарди у функцији успешног бизниса и Учење на даљину. Полазницима обука за куваре, пекаре и посластичаре, обуке за маркетинг, менаџмент и пословање у туризму и обуке из предузетништва и иновација уручени су сертификати.
Фехер Венцел из Фекетића, који је завршио обуку за пекара као најбољи у својој групи, један је од незапослених који су на манифестацији „Дан отворених врата“ пронашли посао.

„На обуци сам усавршио знања која су ми потребна у раду и сматрам да је битно што сам добио сертификат. Обука ми је помогла да озбиљно схватим посао пекара“, резимирао је Венцел.

Фехер Венцел ће бити запослен у Пекари „Бамбипек плус“ у Фекетићу, на пословима пекара. „С обзиром да знам Фехера од раније, већ током обуке уочио сам позитивне промене у његовој посвећености у обављању послова пекара“, истакао је Ника Томрецај, директор фирме „Бамбипек плус“, са седиштем у Бачкој Тополи.

Основни циљеви пројекта „Знање свима“ су смањење незапослености и стварање могућности за нова запошљавања у области туризма, обраде хране и израде рукотворина. Предвиђено је да пројектом буде обухваћено 590 незапослених, како би стекли знања и вештине које су дефицитарне на тржишту рада. Један од очекиваних резултата пројекта је и развој система за учење на даљину, кроз који ће након постављања платформе за учење на даљину на интернету бити обучено још 300 незапослених лица.

Поред представника НСЗ и директора Едукативног центра, о значају пројекта и обукама за незапослене говорили су и Клаус Капер, менаџер пројекта, Јухас Балинт, представник Аустријске развојне агенције, Бироа за имплементацију ЕУ пројеката при аустријској амбасади у Београду, Дијана Бенка Росић, заменица покрајинског секретара за привреду, запошљавање и равноправност полова и директорка Стручне службе за реализацију Програма привредног развоја АП Војводине.