Дoгађаjи

05.11.2012.

Инициjатива за оснивање Женске задруге западнобачког округа

Predstavnici NSZ Filijale Sombor u petak su u Regionalnoj privrednoj komori Sombora prisustvovali sastanku koji pokrenut kao inicijativa za osnivanje Ženske zadruge (Klastera) zapadnobačkog okruga.

Sastanku je predsedavala predsednica Privredne komore Sombor, Tatjana Maglić, a sastanku su prisustvovali i Anita Beretić, pomoćnica sekretara Pokrajinskog sekretarijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, Ljiljana Sokolova Đokić, načelnica zapadnobačkog upravnog okruga, direktorica NSZ Filijale Sombor sa saradnicima, kao i predstavnici udruženja žena iz Riđice, Bačkog Brega, Sombora, Bačkog Monoštora...

Na teritoriji zapadnobačkog okruga registrovana su 44 udruženja žena, gradskih seoskih i u naseljima regiona. Prednosti osnivanja ženske zadruge bi bile višestruke. Udruživanjem se stiču bolji uslovi poslovanja, bolji plasman proizvoda, kao i mogućnosti konkurisanja za dodelu finansijkih sredstava, kako zadruge tako i svakog udruženja. Pokretanjem sajta klastera pružile bi se i mogućnosti predstavljanja izložbenih radova i upoznavanje šire javnosti da delovanjem klastera.

Konstatovano je da postoji svi preduslovi za osnivanje klastera. Preporuka je da bi osnivačka skupština trebala pokrenuti postuka osnivanja Ženske zadruge do polovine novembra ove godine, kako bi se maksimalno iskoristili sve mogućnosti u pogledu finansijske pomoći na konkursima.