Дoгађаjи

31.08.2015.

Искуства жена предузетница

Сајам иновација, кооперација и предузетништва „Инокоп 2015“, шеснаести по реду, одржан је у оквиру манифестације „Дани пива“ у Зрењанину, од 27. до 29. августа. На овогодишњем сајму учешће је узело преко 200 излагача - привредна друштва, предузетници, задруге, организовани пољопривредни произвођачи, коморе, заводи из земље и региона.

„Овај сајам је прилика за предузетнике, али и за велике компаније, удружења, асоцијације, представнике старих заната, да представе своје програме, прилика да се размене знања и искуства, успоставе пословни контакти, договори сарадња и стекну нови клијенти и купци. Као министарка пољопривреде морам да истакнем значај пољопривредне и прехрамбене индустрије и за прехрамбену сигурност наших грађана и за укупну економију наше земље. Иновације, нова технолошка решења, њихово праћење и имплементација, основа су за подизање конкурентности српске пољопривреде и прехрамбене индустрије“, нагласила је министарка пољопривреде Снежана Богосављевић Бошковић, отварајући манифестацију.

Презентацијом „Подршка предузетништву кроз програм Самозапошљавање - искуства жена предузетница“, зрењанинска филијала НСЗ уклопила се у тематски оквир сајма „Инокоп“, посвећеног развоју иновација, кооперација и предузетништва.

На подручју Средњобанатског округа је у периоду од 2004. до 2014. године уз подршку програма самозапошљавањ отворено преко 1.200 фирми, а 40% су регистровале жене. У оквиру презентације, искуства предузетница које су покренуле бизнис уз подршку НСЗ, учинила су видљивијим један сегмент предузетништва - женско предузетништво. Делатности које су најчешће покретале жене предузетнице у претходној деценији су: књиговодствене агенције, фризерски салони, салони за негу лепоте, кројачке фирме и трговинске и угоститељске фирме.

О својим предузетничким искуствима говориле су: Наташа Ћурић, власница радње за израду накита „Перла-стил“, коју је регистровала 2015. године, Данијела Стефановић, која је такође ове године регистровала радњу за производњу производа од гипса „Огиша 023“, Владислава Ћулибрк, власница туристичке агенције „Гондола“ (2014.) и Виорика Магда, чија фирма „Етно-сувенир“ послује од 2011. године.

Програм самозапошљавања, као једна од активних мера запошљавања НСЗ, намењен је незапосленима опредељеним за покретање бизниса и представља институционалну подршку развоју предузетништва - финансијску и стручну. Субвенција за самозапошљавање одобрава се за новорегистроване делатности, у једнократном износу од 160.000 динара, односно 200.000 динара за незапослене особе са инвалидитетом. Лице које региструје делатност уз подршку програма за самозапошљавање дужно је да делатност обавља најмање 12 месеци и редовно уплаћује доприносе за обавезно социјално осигурање најмање 12 месеци.

У првој половини 2015. године Филијали Зрењанин НСЗ је поднето 85 захтева за самозапошљавање по конкурсу НСЗ, док су по конкурсу Покрајинског секретаријата за запошљавање поднета 144 захтева, а 31 лице закључило је уговор о самозапошљавању. Најчешће се отварају фирме из области услуга, занатства, производње, а за предузетништво се, још увек, у већем броју одлучују мушкарци.