Дoгађаjи

26.04.2013.

Избор jе твоj - Одлука jе твоjа

Đacima su pružene relevantne informacije o mreži obrazovnih institucija, stanju i kretanjima na tržištu rada i date smernice o pravilnom izboru budućeg zanimanja. Sajmovi ovog tipa doprinose boljoj informisanosti učenika u vezi sa odabirom budućeg zanimanja, što je osnov donošenja kvalitetne, ispravne odluke.

U drugoj polovini aprila meseca u Bačkoj Palanci i Vrbasu održani su sajmovi profesionalne orijentacije i planiranja karijere, koje je posetilo preko 800 učenika. Đacima su pružene relevantne informacije o mreži obrazovnih institucija (u direktnom razgovoru sa njihovim predstavnicima i putem prezentacije), o stanju i kretanjima na tržištu rada i date smernice o pravilnom izboru budućeg zanimanja. Sajmovi ovog tipa doprinose boljoj informisanosti učenika u vezi sa odabirom budućeg zanimanja, što je osnov donošenja kvalitetne, ispravne odluke.

Na Trećem sajmu profesionalne orijentacije i planiranja karijere u Bačkoj Palanci, koji je organizovala Kancelarija za mlade Opštine Bačka Palaka i Služba Bačka Palanka novosadske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, učestvovalo je 25 obrazovnih ustanova - 15 srednjih škola i 10 fakulteta i visokih škola strukovnih studija. Sajam je održan pod istim sloganom kao i prethodne godine - ''Izbor je tvoj - odluka je tvoja''.

Štand Poljoprivredne škole sa domom učenika u Futogu, na kojem su posetioci mogli razgledati razne biljne i životinjske vrste, pripremili su učenici u saradnji sa predmetnim profesorom.

- Cilj nam je da učenicima pružimo informacije i zainteresujemo ih za našu školu. Kod nas mogu steći praktična znanja koja će im trebati prilikom zapošljavanja ili pokretanja samostalnog posla. Jedan ili dva dana u sedmici učenici pohađaju praktičnu nastavu na školskom imanju, objasnio je Damjan Knežević, profesor zaštite bilja u Poljoprivrednoj školi.

Tijana P, učenica osmog razreda OŠ ''Vuk Karadžić'' iz Bačke Palanke, došla je na sajam kako bi saznala nešto korisno o zahtevima srednjih škola i predmetima koji se u njima izučavaju.

- Sada sam bliže odluci da upišem medicinsku školu. Pohađaću najverovatnije školu u Sombru ili Sremskoj Mitrovici, jer obe škole nude dosta prakse, istakla je Tijana.

Kancelarija za mlade Opštine Bačka Palanka uključila se u organizaciju manifestacije sa željom da pomogne mladima u planiranju karijere i donošenju što ispravnije odluke prilikom izbora zanimanja.

- Smatram važnim to što na svakom štandu postoje različiti predstavnici institucije - profesori, stručni saradnici, ali i mladi koji svojim vršnjacima u neformalnom razgovoru i putem prezentacije predstavljaju izazove školovanja iz svog ugla. Raduje me činjenica da iz godine u godinu dobijamo sve veću podršku lokalne sredine i susednih opština, što doprinosi dobroj organizaciji sajma i promociji profesionalne orijentacije kao nečega što sve više dobija na značaju, istakla je koordinatorka Kancelarije za mlade Opštine Bačka Palanka, Ljiljana Žižić.

Sajam profesionalne orijentacije i planiranja karijere u Vrbasu, u organizaciji Nacionalne službe za zapošljavanje, OŠ ''Petar Petrović Njegoš'' iz Vrbasa i Kancelarije za mlade Opštine Vrbas, uz podršku lokalne samouprave, održan je u holu OŠ ''Petar Petrović Njegoš''.

- I ove godine pomogli smo organizaciju sajma i obezbedili kružni autobus za učenike završnih razreda svih osnovnih škola u Vrbasu i naseljenim mestima koja pripadaju opštini Vrbas, kako bi lakše došli na manifestaciju, izjavila je Jelena Zbućnović, član Opštinskog veća za obrazovanje i kulturu.

Oko 400 učenika osmih razreda u pratnji nastavnika došlo je na sajam kako bi dobili što više informacija koje im mogu olakšati donošenje odluke o budućem zanimanju.

- Poneseni prošlogodišnjim pozitivnim iskustvom, ove godine zajedno sa našim partnerima organizujemo Drugi sajam profesionalne orijentacije i planiranja karijere. Na ovogodišnjoj manifestaciji učešće je uzelo 16 srednjih škola iz Vrbasa i bliže okoline, iz Novog Sada, Sombora, Kule, Crvenke, Futoga i Srbobrana. Ovo je odlična prilika za sve učenike da se na jednom mestu upoznaju sa više desetina različitih obrazovnih profila i verujem da će im to pomoći da lakše donesu odluku o daljem nastavku svog školovanja, objasnila je Đurđina Mačak, savetnik za profesionalnu orijentaciju i planiranje karijere u Službi NSZ Vrbas.