Дoгађаjи

18.12.2014.

Изузетан одзив послодаваца и незапослених

Сајам запошљавања, 15. по реду у организацији Града Новог Сада и Националне службе за запошљавање - Филијале Нови Сад, одржан је 11. децембра, у Западном холу „Спенса“, у Новом Саду. На сајму су учествовала 53 послодавца, којa су пријавилa 407 слободних радних места. Директне контакте са послодавцима остварило је преко 2.500 људи.

Прилику да пронађу посао имали су: информатичари, веб-дизајнери, инжењери рударства, психолози, менаџери, књиговође, административни радници, кол-оператери, сарадници у осигурању, радници физичко-техничког обезбеђења, заваривачи, армирачи, керамичари, гипсари, пекари, неговатељице, помоћни радници у производњи и други.

„Чак 53 послодавца који учествују на сајму је велики број, што је кључно, с обзиром да су они стратешки партнери без којих нема новог запошљавања. Такав одзив послодаваца, у периоду када је актуелно свођење годишњих рачуна, показатељ је да је током целе године постојала добра сарадња Филијале Нови Сад НСЗ са послодавцима“, нагласио је заменик директора НСЗ Драган Сикимић на новосадском сајму запошљавања и додао да локалне самоуправе препознају запошљавање као приоритет. У АП Војводини и Новом Саду издвојена су знатна средства, самостално и удружено са локалним самоуправама, што значајно утиче на укупно запошљавање на територији Републике Србије.

Основна делатност компаније Eipix Entertainment d.o.o. из Новог Сада је креирање видео-игара. С обзиром да шире своју делатност у оквиру ИТ индустрије, имају потребу за најразличитијим кадром.

„Послови које нудимо су динамични. Поред програмера, запошљавамо графичке дизајнере, архитекте, професоре књижевности, особе са афинитетом за писање и остале кандидате који одговарају захтевима конкретног радног места, без обзира на струку“, објаснио је Милош Петровић, асистент за људске ресурсе у компанији.

Незапослени су показали највеће интересовање за рад у „Футури“ д.о.о. Петроварадин, која је понудила послове на радним местима административног радника, књиговође и возача „Б“ категорије.

„Имамо изузетно добру сарадњу са НСЗ, а на сајмовима учествујемо од самих почетака организовања ове манифестације. Изненађени смо веома великим интересовањем незапослених за све три позиције које нудимо. Много људи из банака је изгубило посао, па конкуришу на позицију књиговође. До сада смо више пута користили услугу професионалне селекције коју пружа Филијала Нови Сад, што нам је, у циљу одабира најквалитетнијег кадра, у плану и овога пута“, изјавила је Ксенија Влаовић, оснивач и финансијски директор „Футуре“.

Дипломирани социолог Тихана Јањић, особа са инвалидитетом, тренутно волонтер у ШОСО „Милан Петровић“ у Новом Саду, заинтересована је да ради на пословима агента осигурања у Ђенерали осигурању Србија.

„Дошла сам на сајам да себи повећам шансу за запослење и видим да ли је то добар пут у тражењу посла. Поред радних места у просвети, своје запослење видим у области осигурања, на административним пословима и евентуално у комерцијали“, каже Тихана.

Како је изјавио Драган Сикимић, заменик директора НСЗ, неопходна је реформа образовног система, у смеру креирања образовних профила заснованих на научно-технолошким трендовима и њихово хармонизовање са краткорочним и средњорочним потребама привреде.

„С обзиром на неповољну структуру незапослених, амбиција нам је да задовољимо тренутне потребе привреде, док би развој концепта запошљивости био усмерен на подизање конкурентности незапослених на тржишту рада са образовним профилима који би били и у складу са потребама привреде, како краткорочним тако и средњорочним. То подразумева блиску сарадњу Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства просвете, науке и технолошког развоја, НСЗ, локалне самоуправе, свих органа извршне власти хоризонтално и вертикално и привредника“, рекао је Драган Сикимић.

Концепт запошљивости подразумева и одговорност незапослених који прихватају неопходност целоживотног учења, као и препознавање потребе за организовањем одговарајућих обука у циљу добијања адекватног кадра за послодавце, у смислу прихватања друштвене одговорности.

„Очекујем да ће уз подршку ресорног министарства и Владе Републике Србије у следећој години бити издвојено више средстава за нова запошљавања. Нова радна места у производњи утицаће на даљи развој услуга, што ће бити показатељ економског јачања земље“, истакао је Сикимић.

„Надоградњу по питању организације сајмова запошљавања могло би представљати организовање електронских, односно онлајн сајмова, у које би био укључен цео регион и наша дијаспора. Такође, враћање младих људи у земљу донело би нов квалитет, а из редова дијаспоре могли би се регрутовати послодавци, односно, могли би да дођу и као инвеститори“, рекао је заменик директора НСЗ.