Дoгађаjи

30.12.2021.

Каријерно саветовање за ученике врањске гимназије

У организацији врањске филијале за запошљавање и Гимназије “Бора Станковић”, у овој школи је 27. децембра одржана трибина на тему „Каријерно вођење и саветовање ученика средње школе“.

У оквиру програма „Репери/Оријентири“, који матурантима нуди могућност боље припреме за адекватан одабир будуће професије, представници Гимназије “Бора Станковић” су се обратили Филијали Врање НСЗ са захтевом за организовање ове трибине.

Саветник за планирање каријере у НСЗ Јасминка Станковић је представила учесницима основне информације о професионалној оријентацији и могућностима које Национална служба за запошљавање нуди ђацима у циљу пружања стручне подршке приликом избора будућег занимања и планирања каријере. Након презентације ученици су упознати и са стањем на локалном тржишту рада и дефицитарним и суфицитарним занимањима.

Догађају је присуствовало око 40 ученика завршне године гимназије, који су том приликом изразили велико интересовање да се адекватно упознају са детаљима избора будуће професије. Саветница из НСЗ је покренула дискусију у коју су се ђаци активно укључивали како би добили одговоре на своја питања.

По завршетку трибине, 12 ученика се пријавило за учешће у радионици на тему професионалних интересовања и том приликом су тестирали своје афинитете и шансе за бављење одређеним пословима у будућности.