Дoгађаjи

14.02.2022.

Краљевачка НСЗ представила јавне позиве и конкурсе

Национална служба за запошљавање Филијала Краљево, у сарадњи са Градом Краљевом и Општином Рашка, презентовала је јавне позиве и конкурсе за 2022. годину у Градској управи Града Краљева 9. фебруара и Скупштинској сали Општине Рашка 10. фебруара.

Члановима Локалног савета за запошљавање Града Краљева, који су уједно и представници установа са којима Национална служба тесно сарађује – Центра за социјални рад, Регионалне привредне коморе Краљево, Школске управе, Регионалне агенције за развој Рашког и Моравичког округа, Канцеларије и Савета за младе Града Краљева, Савета за родну равноправност, Удружења особа са инвалидитетом, Удружења Рома, Удружења пословних жена „Илинка Илић“ Краљево, као и бројним представницима предузећа пословних партнера НСЗ, представљени су актуелни програми и мере запошљавања које финансира Министарство за рад, социјалну политику и борачка питања. Уз то су представљени и значајни резултати одличне сарадње НСЗ и локалне самоуправе на решавању проблема незапослености, постигнути у протеклом периоду.

Градоначелник Краљева др Предраг Терзић је подсетио да је претходне године усвојен Локални акциони план запошљавања за период од 2021. до 2023. године, у коме је предвиђена активна сарадња локалне самоуправе и Филијале Краљево НСЗ.

Директорка краљевачке филијале Националне службе Снежана Прелић је навела да је НСЗ 31. јануара расписала 12 јавних позива за 2022. годину, као и да је за ове програме и мере издвојено 800.000.000 више него протекле године. Како је, према њеним речима, из буџета за ову годину издвојено укупно 6.550.000.000 динара, и обухват лица који је планиран биће већи него прошле године.

- Иако се последњих пар година привреда бори и отежано послује због ковида, за тржиште рада у Краљеву се то не може рећи, јер се број регистрованих незапослених лица на евиденцији смањио за 1.000, односно за 11,8 процената у односу на претходну годину. Други показатељ је повећан број захтева и потражња послодаваца за радном снагом. Прошле године смо имали потребе за 2.300 запослених, а директним посредовањем Филијале Краљево у самом Краљеву је запослено 1.780 лица, што је за 19 посто повећање потражње за радном снагом – рекла је Прелићева.

Према њеним речима, на евиденцији Филијале Краљево крајем децембра је било 7.700 незапослених, а структура радне снаге је таква да је потребно побољшати њену конкурентност на тржишту рада кроз програме и мере.

- Зато су програм и јавни позиви усмерени на теже запошљиве категорије, као што су млади до 30 година старости са ниским квалификацијама, млади у хранитељским породицама и домском смештају, старији од 50 година, чија се цифра знатно повећала у односу на прошлу годину, будући да су 40 посто од укупног броја лица старија од 50 година, а 60 одсто жене. Теже запошљиви су и корисници новчано социјалне помоћи, Роми, особе са инвалидитетом, вишкови и дугорочно незапослени - рекла је директорка краљевачке Филијале и додала да су сви програми и мере усмерени на поменуте категорије како би се побољшале могућности за њихово запошљавање.

Она је истакла да се захваљујући програмима и мерама НСЗ у протеклој години запослило више од 400 Краљевчана, за шта је издвојено 82.000.000 динара. Такође, и Град последњих неколико година издваја значајна средства, рекла је Прелићева, тако да су протекле године, преко програма стручна пракса, јавни радови и самозапошљавање, запослена и радно оспособљена 92 незапослена лица, за шта су Град и филијала НСЗ заједнички издвојили 15.500.000 динара.

Презентацији јавних позива у Рашки присуствовали су представници локалне самоуправе, приватног сектора, просвете, Центра за социјални рад, Удружења грађана за помоћ деци и одраслим лицима ометеним у развоју, Туристичке организације Рашка, Прекршајног суда, Пословног савета, Канцеларије за младе, Комисије за родну равноправност и Савета за запошљавање.