Дoгађаjи

19.09.2014.

Квалитетни кадрови и добри послодавци

„Сајмови запошљавања су једна од мера активног тражења посла и прилика да се упознају незапослени и послодавци, да остваре контакте. Висок проценат попуњених радних места - око 75 одсто, говори о оправданости оваквих дешавања.

На пример, на сајму одржаном 2012. године број запослених је био изнад траженог - 128 одсто, а на прошлогодишњем - изнад 60%“, истакла је Татјана Мијатовић, директорка Филијале Зрењанин НСЗ, на Сајму запошљавања одржаном 17. септембра, у Хали спортова “Медисон” у Зрењанину.

Отварајући манифестацију, заменик градоначелника Саша Сантовац је истакао да град подржава активности чији је циљ да се смањи незапосленост.

„Град Зрењанин активно учествује у запошљавању. Уз све друге мере чији је циљ смањење броја незапослених, настојимо да се створи повољна клима и за стране инвеститоре, као и помоћ домаћим инвеститорима да улажу у град. Циљ је да послодавци нађу квалитетне кадрове, а незапослени добре послодавце“, истакао је Сантовац.

Организатори сајма су Регионални центар за друштвено-економски развој Банат (РЦР-Банат) и Филијала Зрењанин НСЗ, уз подршку Града Зрењанина. Организациону и финансијску подршку РЦР-Банат пружио је у оквиру пројекта „Образовањем до лакшег запошљавања - Е3“ (Education to Еasier Еmployment - E3“), који је финансиран од стране ИПA програма Европске уније „Социјално-економски развој Дунавске регије у Србији“ и Аустријске развојне агенције. Партнери на овом пројекту су Град Зрењанин и осам институција из региона. Циљ пројекта је смањење дугорочне незапослености кроз стварање партнерских односа у процесу учења и развоја Баната као напредног друштва заснованог на знању, са више радних места и бољим радним окружењем.

У оквиру сајма представљен је програм Регионалног едукативног центра Банат у Зрењанину.

На првом овогодишњем сајму у Зрењанину, а осамнаестом по реду од 2005. године, од када Филијала Зрењанин НСЗ реализује сајмове запошљавања у Средњебанатском округу, учествовало је 29 послодаваца, којима су потребни радници за 219 слободних радних места. Прилику да аплицирају имали су заинтересовани за послове радника у производњи, бравари, електричари, књиговође, агенти продаје, теренски комерцијалисти, трговци, возачи, кувари, конобари, месари, дипл. инжењери фитомедицине, инжењер пољопривреде, дипл. технолози, машински инжењери, инжењери електротехнике, дипломирани економисти, итд.

На штандовима послодаваца предато је око 4.000 радних биографија. Највећи број радника потребан је НИС-у (63), „Нетекс консалтингу“ (31), „Фулгар исту“ (20), по 15 „Гомексу“, „Радијатору“, „Полар секјуритију“.
На досадашњим сајмовима у Зрењанину учествовало је 369 послодаваца, укупно је тражен 3.791 радник, а запослило се 2.798. Претходни сајам одржан је октобра 2013. године и тада су 22 послодавца тражила 161 радника, а након шестомесечног праћења запослило се 97.

Татјана Лудошки, менаџер за људске ресурсе у компанији „Дијамант“, истакла је да се сваког месеца запосли петоро нових људи. Овој компанији потребни су високообразовани кадрови и отворена је за све младе људе који су мобилни. Александар Козић из Нафтне индустрије Србије каже да ће ова компанија у наредном периоду отворити неколико погона за бушење на територији Војводине, пре свега у Банату. Сада желе да обезбеде кадровску резерву за четири нова торња.