Послови

25.10.2024.

МИНИСТАРСТВО УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА

МИНИСТАРСТВО УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА

МИНИСТАРСТВО УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА

На основу члана 149. Закона о полицији („Службени гласник РС“, бр. 6/2016, 24/2018 и 87/2018), и члана 2, а у вези са чланом 6, 7. и 25. Уредбе о спровођењу јавног конкурса за попуњавање радних места полицијских службеника у Министарству унутрашњих послова („Службени гласник РС“, бр. 18/19 и 82/24), Сектор за логистику оглашава

ЈАВНИ КОНКУРС
ЗА ИЗБОР ДИРЕКТОРА ПОЛИЦИЈЕ

Орган у коме се попуњава радно место: Министарство унутрашњих послова, Београд.

Трајање рада на радном месту: рад на радном месту траје пет година. 

Место рада: Београд, Бул.Михајла Пупина бр.2.

Радно место којe се попуњава:

Директор полиције
Дирекција полиције
1 извршилац
утврђено под редним бројем 03.1.1 у Правилнику о унутрашњем уређењу и систематизацији радних места у Министарству унутрашњих послова.

Опис послова: Oбавља најсложеније послове који подразумевају препознавање стратешких циљева од ширег друштвеног и националног интереса: планира, организује, делегира задатке, прати, контролише и оцењује запослене; представља Дирекцију полиције; припрема програме и планове рада; прати реализацију послова и даје смернице; анализира проблеме у вршењу планираних послова, припрема смернице и упутства за уједначавање и примену најбоље праксе; израђује предлоге плана потребних финансијских и материјалних средстава за рад; даје мишљења и упутства за спровођење прописа из делокруга рада; прати учинак запослених и предлаже потребне обуке за унапређење и развој запослених; промовише и обезбеђује услове за реализацију активности у области европских интеграција делокруга рада; учествује у раду радних тела Владе и формира радна тела; планира, организује и контролише све неопходне елементе везане за безбедност у свом делокругу рада; израђује опште акте из надлежности; води поступак и одлучује у управним стварима; доноси одлуке у делу организационог и нормативног унапређења из делокруга рада; обавља и друге послове који му се ставе у задатак по налогу надређеног руководиоца.

Услови за рад на радном месту: Образовање: Стечено високо образовање по Закону о универзитету у трајању од најмање 4 године или високо образовање стечено на студијама првог степена основне академске или специјалистичке струковне студије, у обиму 300 ЕСПБ бодова, из научних области у оквиру образовно-научних поља природно-математичке науке, техничко-технолошке науке, друштвено-хуманистичке науке, медицинске науке, уметност, ИМТ и двопредметне студије и статус „ОСЛ“.
Кандидати од стечених 300 ЕСПБ бодова морају имати најмање 240 ЕСПБ бодова из научних области у оквиру наведених образовно - научних поља.

Посебни услови: најмање полицијска обука основног нивоа, обука и испит за стратешки ниво руковођења у Министарству унутрашњих послова.

Радно искуство потребно за рад на радном месту: најмање 15 година навршеног рада на полицијским пословима, на руководећим радним местима.

Распон чина/звања: Од мајора полиције до генерала полиције.

Кандидати морају да имају искључиво држављанство Републике Србије.

Кандидати морају да испуњавају опште услове за рад у државним органима предвиђене законом, посебне услове прописане Законом о полицији и Правилником о унутрашњем уређењу и систематизацији радних места у Министарству унутрашњих послова.

У изборном поступку проверавају се: 
Техничке компетенције (познавање прописа) - писаним тестом знања, који садржи и питање у виду решавања конкретног проблема, задатка и ситуације (студија случаја),
Психолошки захтеви и базичне компетенције – стандардизованим психолошким тестовима и психолошким интервјуом,
Здравствена способност– обављањем лекарског прегледа у референтној здравственој установи,
Интервју–полуструктурисаним интервјуом.

Знања, вештине и стручна оспособљеност, потребне за рад на радном месту, а које се проверавају и оцењују у изборном поступку су:

- Познавање организације, надлежности и делокруга рада Министарства унутрашњих послова;
- Познавање правних прописа из надлежности Министарства унутрашњих послова;
- Познавање организације, надлежности и делокруга рада Дирекције полиције;
- Знање из области рада на радном месту, у складу са описом посла радног места;
- Вештина примене стечених знања при решавању веома сложених послова и задатака из делокруга рада Дирекције полиције;
- Познавање територијалне организације и надлежности Полицијских управа, као и свих неопходних елемената везаних за безбедност у свом делокругу рада;

Датум оглашавања: 25.10.2024. године
Овај оглас објављује се на интранет и Интернет страници Министарства унутрашњих послова, на огласним таблама Сектора за логистику и Дирекције полиције, у дневном листу „Политика“, на интернет презентацији и периодичном издању огласа Националне службе за запошљавање и у „Службеном гласнику Републике Србије“.

Рок за подношење пријава на јавни конкурс: Рок за подношење пријаве на конкурс је 15 дана од дана објављивања конкурса у „Службеном гласнику Републике Србије“ и почиње да тече наредног дана од дана када је конкурс објављен. 

Адреса на коју се подносе пријаве на конкурс: Министарство унутрашњих послова, Сектор за логистику, Булевар Зорана Ђинђића број 104, 11070 Нови Београд (писарница СИВ-а 2 или путем поште), са назнаком – „За јавни конкурс за радно место директор полиције, Дирекција полиције, р.бр 03.1.1“.

Лице задужено за давање обавештења о конкурсу: Татјана Елез, сваког радног дана, у периоду од 12.00 до 14.00 часова, телефон 064/724-0493.

Докази који се прилажу уз пријаву на конкурс:
- Образац пријаве на конкурс - дат је уз овај оглас, чини његов саставни део и исти је неопходно попунити и својеручно потписати;
- Биографија;
- Оверена фотокопија дипломе о стеченом образовању у складу са прописаним условом у погледу образовања;
- Доказ о завршеној полицијској обуци основног нивоа, уколико кандидат исти поседује;
- Оригинал или оверена фотокопија извода из матичне књиге рођених Републике Србије;
- Оригинал или оверена фотокопија уверења о држављанству Републике Србије (са датумом издавања не старијим од шест месеци); 
- Оверена изјава да кандидат има искључиво држављанство Републике Србије;
- Доказ о завршеној обуци и испиту за стратешки ниво руковођења у Министарству унутрашњих послова; 
- Доказ о навршених 15 година рада на полицијским пословима, на руководећим радним местима;
- Оригинал уверења Основног и Вишег суда да се против кандидата не води кривични поступак (са датумом издавања не старијим од шест месеци);
- Очитана лична карта са чипом или оверена фотокопија личне карте која није чипована;
- Оверена фотокопија радне књижице или извода из електронске базе података Централног регистра Фонда за пензијско - инвалидско осигурање;
- Оверена фотокопија уверења о положеном стручном испиту (кандидати са положеним правосудним испитом уместо уверења о положеном стручном испиту достављају уверење о положеном правосудном испиту);
- Оверене фотокопије исправа којима се доказују подаци о радном искуству (потврде, решења и други акти из којих се види на којим пословима, са којом стручном спремом и у ком периоду је стечено радно искуство), уколико кандидат исто поседује;
- Оверене фотокопије исправа којима се доказују подаци о стручном оспособљавању, усавршавању и посебним областима знања (уколико кандидат исто поседује);
- Доказ да кандидат има пријављено пребивалиште на територији Републике Србије –најмање годину дана непрекидно пре дана подношења пријаве на јавни конкурс;
- Изјава у којој се кандидат опредељује да ли ће сам прибавити податке о чињеницама о којима се води службена евиденција или ће то орган учинити уместо њега.

Образац изјаве дат је уз овај оглас и исти је неопходно попунити и својеручно потписати.

Образац изјаве о поседовању искључиво држављанства Републике Србије дат је уз овај оглас и исти је неопходно попунити, потписати и оверити.

Сви докази који се прилажу морају бити на језику и писму који је у службеној употреби државних органа Републике Србије, тако да се уз исправу састављену на страном језику прилаже прописани оверен превод на српски језик.

Сви докази прилажу се у оригиналу или фотокопији која је оверена код јавног бележника (изузетно у градовима и општинама у којима нису именовани јавни бележници, приложeни докази могу бити оверени у основним судовима, судским јединицама, пријемним канцеларијама основних судова, односно општинским управа као поверени посао). Као доказ се могу приложити фотокопије докумената које су оверене пре 01.03.2017. године у основним судовима, односно општинским управама.

Датум отпочињања изборног поступка: од 18.11.2024. године. Овим се сматра да су сви кандидати који су ушли у изборни поступак уредно обавештени о отпочињању истог.

Напомена: 
Документи о чињеницама о којима се води службена евиденција су: извод из матичне књиге рођених Републике Србије, уверење о држављанству Републике Србије, уверење Основног и Вишег суда да се против кандидата не води кривични поступак, доказ да кандидат има пријављено пребивалиште на територији Републике Србије – најмање годину дана непрекидно пре дана подношења пријаве на јавни конкурс, доказ о завршеној полицијској обуци основног нивоа, доказ о завршеној обуци и положеном испиту за стратешки ниво руковођења и доказ о навршених 15 година рада на полицијским пословима, на руководећим радним местима.

Одредбом члана 9. и 103. Закона о општем управном поступку („Службени гласник РС“, број 18/2016, 95/2018-аутентично тумачење и 2/2023 – одлука УС), прописано је, између осталог, да у поступку који се покреће по захтеву странке, орган може да врши увид, прибавља и обрађује личне податке о чињеницама о којима се води службена евиденција, када је то неопходно за одлучивање, осим ако странка изричито изјави да ће податке прибавити сама. Ако странка у року не поднесе личне податке неопходне за одлучивање органа, захтев за покретање поступка ће се сматрати неуредним (члан 103. став 3.)

Потребно је да учесник конкурса достави изјаву којом се опредељује за једну од две могућности: да Министарство прибави податке о којима се води службена евиденција или да ће то кандидат учини сам.

Препорука је да учесник конкурса сам достави сву неопходну документацију у циљу бржег и ефикаснијег спровођења конкурса.

Пријаву на конкурс може поднети и кандидат који нема завршену полицијску обуку основног нивоа, те ће исти, уколико буде изабран по спроведеном јавном конкурсу, бити обавезан да наведени посебан услов испуни у року од две године од дана постављења. 

Неблаговремене, недопуштене, неразумљиве, непотпуне пријаве и пријаве кандидата који не испуне формално-правне услове, биће одбачене решењем.

Сви изрази, појмови, именице, придеви и глаголи у овом огласу који су употребљени у мушком граматичком роду, односе се без дискриминације и на особе женског пола.