Дoгађаjи

01.04.2024.

На пролећном Сајму запошљавања у Пироту 450 радних места

Пиротска Филијала Националне службе за запошљавање 28. марта је организовала Сајам запошљавања на ком је 41 послодавац понудио 450 слободних радних места свих нивоа квалификације, претежно из области машинства, електронике и електротехнике, текстилства, саобраћаја, трговине, туризма, угоститељства, администрације, фармације, експлоатације руда и минералних сировина...

Поздрављајући послодавце и незапослене, манифестацију су званично отвориле начелница Округа Мимица Костић Ђорђевић, председница Скупштине Града Пирота Драгана Тончић и в.д. директора Филијале Пирот НСЗ Сузана Ђорђевић. Оне су подсетиле на значај и корисност одржавања оваквих догађаја и истакле међусобно добру сарадњу и подршку социјалних партнера и локалних самоуправа на пољу смањења незапослености.

На сајму су учествовали послодавци из Пирота, суседних општина, али и из Прокупља, Београда и Бора, углавном они који већ традиционално учествују на сајмовима запошљавања, али и нови послодавци који су на овом догађају по први пут представили своје компаније и кадровске потребе.

- Годинама уназад смо присутни на сајмовима запошљавања. Наша искуства су позитивна јер смо увек проналазили довољно квалитетних кадрова. Како се наша компанија шири, појавила се потреба за упошљавањем нових радника – рекла је Слађана Јовановић, сарадница за људске ресурсе у Компанији „Мармил“ из Пирота.

На сајму су своје штандове имале и три компаније из Бора, међу којима и Јинсхан Цонструцтион, за експлоатацију руда и минералних сировина, која је овом приликом по први пут учествовала на Сајму запошљавања у Пироту. С обзиром на то да се као примарном делатношћу компанија бави припремом лежишта за експлоатацију минералних сировина, њима су највише били потребни возачи камиона, али и вариоци, електричари и помоћни грађевински радници, објаснила је Ивана Спајић, руководилац Службе људских ресурса.

Поред компанија, свој штанд на сајму имало је и Министарство одбране Републике Србије, које је ту дошло ради регрутовања кандидата по тренутно расписаним конкурсима за пријем професионалних војника у службу.

Сајам је посетило више од 1.000 незапослених. Једна од њих, Душанка Голубовић, каже да има радно искуство на пословима шивача, а да је на сајам дошла како би успоставила контакт са послодавцима код којих је заинтересована да ради.

- Припремила сам радну биографију и предала код послодавца „Леони“, и надам се позитивном исходу – рекла је Голубовићева.

Међу кандидатима је била и Милица Каменовић, електротехничарка рачунара, која је радила у угоститељству. Има двоје мале деце, због чега сада тражи посао са радним временом које, како каже, може да прилагоди породичним обавезама, а нада се и да ће га пронаћи.

У пратњи својих професора, сајам су посетили и ученици завршног разреда средњих школа из Пирота, за које је крајем прошле године пиротска Филијала НСЗ одржала трибине на тему укључивања на тржиште рада, каријерног вођења и саветовања. Како се на овим трибинама говорило и о сајмовима запошљавања као мери активне политике запошљавања, неопходностима активног тражења посла и успостављања и развоја комуникације са послодавцима, посета овој манифестацији ђацима је била више него корисна.

Од 2012. године Филијала Пирот НСЗ је организовала 21 Сајам запошљавања, са око 650 послодаваца учесника и око 17.000 незапосленених лица. Само прошле године је 1.300 незапослених посетило сајмове запошљавања, а сваки трећи од њих је у року од 6 месеци и добио посао.