Дoгађаjи

27.04.2023.

На сајму у Бачкој Тополи понуђено 250 радних места

У Испостави у Бачкој Тополи, суботичка филијала Националне службе за запошљавање 25. априла је одржала други Сајам запошљавања у овој години, на којем је своје кадровске потребе представило 20 послодаваца.

Они су огласили око 250 слободних радних места, махом у делатностима и занимањима која су већином дефицитарна, попут машинске, електро и грађевинске струке или угоститељства. Поред тога, понудом су била обухваћена и друга различита занимања за раднике различитих нивоа стручне спреме.

- Сајам је прилика када тражиоци запослења могу да се представе и попричају са послодавцима, да сазнају шта обухвата одређено радно место и аплицирају на више радних места истовремено. На данашњој манифестацији присутни су послодавци из Бачке Тополе, Малог Иђоша и Суботице који запошљавају и лица која су спремна да прихвате посао и ван места свога пребивалишта.  У недостатку радне снаге послодавци су такође принуђени да запошљавају и стране држављане – изјавила је в.д. директора Филијале Суботица НСЗ Верица Вујадиновић.

Учесницима Сајма запошљавања обратио се и председник Скупштине општине Бачка Топола Саша Срдић који је том приликом подсетио на важност сарадње локалне самоуправе са Националном службом за запошљавање на пољу смањења незапослености.

Према речима Кишлиндера Габора, председника Локалног савета за запошљавање Бачке Тополе, претходних година је на тржишту рада било мање понуда за посао, а више лица која траже запослење, док је у последње две године тај тренд промењен и сада има пуно више понуда за посао, јер су многи отишли у иностранство, па послодавци сада имају проблем са проналажењем радника.

Сајам су посетили и ученици завршних разреда Средње Техничке школе из Бачке Тополе, као и ученици Гимназије и Економске средње школе Доситеј Обрадовић, које је саветник за планирање каријере информисао о могућностима каријерног вођења и саветовања у оквиру Националне службе.

Према речима представника компанија учесница сајма, они су били задовољни како је организована манифестација, као и бројем и квалитетом кандидата који су конкурисали за запослење. Они су потврдили да би радо поново учествовали на сајмовима запошљавања, које ће суботичка филијала НСЗ организовати у наредном периоду.

Сајам запошљавања у Бачкој Тополи је посетило око 600 незапослених који су послодавцима укупно предали више од 300 радних биографија и пријава за запослење.